Binnenland
NOS

Rechtszaken tegen IS-vrouwen van start

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaken tegen IS-vrouwen van start

De overheid deed het met grote tegenzin: Nederlandse vrouwen terughalen uit Syrië, terwijl ze zelf kozen voor aansluiting bij IS. Na tussenkomst van de rechter haalde Nederland in 2022 toch IS-vrouwen terug. Deze weken beginnen de rechtszaken tegen hen. Vandaag is het de beurt aan de zussen Amal en Amina. Vooral Amina valt op. Ze lijkt én slachtoffer én dader te zijn. Tanya Mehra, senior-onderzoeker van het International Center for Counter Terrorism.

Rechtszaken tegen IS-vrouwen van start

Grote rol

"Ik denk dat Amina wel een uitzonderlijk geval is. Wat ons opvalt is dat ze vrij jong is, ze is als minderjarige naar IS gebied gegaan. In de groep die wij hebben onderzocht van 28 vrouwen die betrokken zijn bij jihadisme zitten er maar 2 bij die ook minderjarig waren", legt Mehra uit. Niet alleen Amina's leeftijd valt op. "Het lijkt alsof Amina een grotere en actievere rol binnen IS heeft gespeeld. Bij de meeste andere vrouwen zien we dat ze meer een logistieke rol hebben. Ze zorgen voor het huishouden en het eten. Maar bij Amina zien we dat ze verpleegster is, maar ook mogelijk wapentraining heeft gegeven en lid is van een vrouwelijke brigade. Amina is ook extreem slim. In de profielen van andere vrouwen zie je vaker dat ze laagbegaafd dan hoogbegaafd zijn. Maar vooral haar rol en activiteiten springen in het oog", vertelt Mehra.

Slachtoffer of dader

Wellicht was Amina slachtoffer van mensensmokkel. Toch maakt dat volgens de senior-onderzoeker niet veel uit. "Dat sluit niet uit dat je vervolgd kan worden voor de misdrijven die je hebt begaan. We zien die combinatie van slachtoffer en dader wel vaker, ook in andere landen. Als aangetoond kan worden dat ze slachtoffer was, dan kan daar rekening mee gehouden worden. Maar waar ook rekening mee gehouden kan worden is hoe lang Amina lid was van de terroristische organisatie. Het vonnis van de rechter kan alle kanten op gaan."

Jihadisten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie