Binnenland
EO

Moeten media kritischer zijn op genderingrepen bij tieners, of is dat 'transfoob'?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten media kritischer zijn op genderingrepen bij tieners, of is dat 'transfoob'?

Nederlandse media moeten kritischer zijn over genderingrepen bij Nederlandse tieners. Dat schreef mediasocioloog Peter Vasterman in NRC. Het kwam hem op veel kritiek te staan. Transgenderactiviste Tammie Schoots noemde het op Twitter zelfs "een goor stukje transfobie". Ze waren beiden te gast in Dit is de Dag.

Transgender

Vasterman vindt dat de berichtgeving over transgenders niet gebalanceerd is. Je hoort vooral het perspectief van transgenders zelfs. Dat is niet het hele verhaal: "Er is een hele grote discussie, een grote controverse, die niet in de Nederlandse media terecht komt", stelt hij.

"Behandelaars in de genderklinieken zelf geven aan dat de behandeling die zij gekozen hebben afgelopen jaren en de onderzoeken waarop dat is gebaseerd, niet meer klopt bij de mensen die zich nu aanmelden bij de genderklinieken", vertelt Vastermans. "De kinderen die zich nu aanmelden zijn ouder, vaak tieners van rond de twaalf, dertien. Het zijn vooral meisjes en die meisjes hebben geen geschiedenis van genderdysforie, dat je van jongs af aan het gevoel hebt in het verkeerde lichaam te zitten, terwijl dat voor behandelaars een belangrijk criterium is."

Dit stelt de behandelaars voor een probleem. "Zij hebben dit naar buiten gebracht in onderzoeken en rapportages. Ik heb dit niet verzonnen, het is niet mijn idee", benadrukt hij.

Ideologische discussie

Transgenderactiviste Tammie Schoots zegt "erg geschrokken te zijn van het stuk". Volgens haar gaat het hier om een "ideologische discussie die in Engeland gevoerd wordt door een paar zeer conservatieve anti-transgenderpersonen." Vastermans trapt hier "met open ogen in", zegt ze.

Schoots noemt de komst van de meisjes naar de transgenderklinieken, die Vastermans noemt, juist 'goed nieuws'. "Toen ik mijn traject in ging, was er vooral aandacht voor binaire transgenderpersonen. Binair transgender betekent dat vrouwen die als man geboren zijn, helemaal naar dat hokje 'vrouw' gaan", zegt ze. "Wat je nu ziet is dat er eigenlijk veel genderdiversiteit is. Dit zijn mensen die zeggen: ik voel me niet thuis in mijn gender, ik heb hulp nodig."

Haatreacties

Vasterman vindt het vervelend dat de discussie volgens hem 'niet gevoerd mag worden'. "Waarom mag je het hier niet over hebben?" vraagt hij zich af Volgens hem zijn veel journalisten bang om het onderwerp te vatten, omdat ze bang zijn om voor 'transfoob' uitgemaakt te worden, zoals hem overkwam. "Zodra je iets over transgenders schrijft, krijg je veel haatreacties op Twitter."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie