Binnenland
NOS

Campagne tegen plastic vezels in kleding

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Campagne tegen plastic vezels in kleding

De Plastic Soup Foundation begint een campagne tegen het gebruik van plastic vezels in kleding. Door het publiek en de industrie bewust te maken van de risico's van microplastics. Directeur Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation legt in Met het Oog op Morgen uit wat het probleem is.

Campagne tegen plastic vezels in kleding

Schadelijk

Westerbos vertelt welk soort plastic in kleding verwerkt zit. "Dit gaat over polyester, acryl en nylon. Ongeveer 69 procent van al onze kleding wordt tegenwoordig gemaakt van plastic. De hoeveelheid plastic in de oceaan, dus de plastic soep, daarvan is ongeveer 35 procent afkomstig van textiel en kleding." Dit verspreidt zich door de vezeltjes die van je kleding afkomen. "Plastic zit steeds meer in de lucht. Van de vezels van je kleding, je bank en je tapijt. Tegenwoordig is een derde van het stof in je huis microplastic."

Westerbos vertelt dat dit grote gevolgen heeft voor je gezondheid. "Dat gaat je longen in en daar kunnen je longen van ontsteken. Ook kan het je darmen in komen en daar kun je ontstekingen in je darmen aan overhouden. Kleine kinderen tot 1 jaar ademen twee keer zoveel vezels in als volwassenen, dus voor hen is het extra gevaarlijk."

Gezondheid

De campagne is bewust deze week van start gegaan, vertelt Westerbos. "Deze campagne hebben we gestart nu de Europese Commissie zich beraadt over wat ze kunnen doen aan het per ongeluk toevoegen van plastic in het milieu."

Westerbos legt uit wat daarmee precies bedoeld wordt. "In je mascara wordt opzettelijk plastic gedaan en dat komt uiteindelijk in het milieu. In je kleding zit plastic, maar dit is toegevoegd zonder de intentie of wetende dat de vezels van je kleding die plastic bevatten in het milieu belanden. De Europese Commissie is daar nu over aan het praten dus dit is hét moment om in te grijpen en ze positief te beïnvloeden. Wij willen ze bewust maken dat het niet alleen schade brengt aan het milieu, maar dat ook schadelijk is voor de menselijke gezondheid", eindigt Westerbos.

item oog plastic

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie