Naar homepage
Binnenland

Veel mensen zien dat coronaregels op terras niet worden nageleefd
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel mensen zien dat coronaregels op terras niet worden nageleefd

Het gaat lang niet overal goed met de coronaregels op de terrassen. Zo wordt er niet altijd gevraagd aan mensen of ze klachten hebben, en zitten mensen van meerdere huishouden bij elkaar aan tafel. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 5.500 terrasbezoekers uit het Opiniepanel.

Bij slechts de helft van hen (51 procent) werd vooraf gevraagd naar coronaklachten, 53 procent had gereserveerd en bij maar 48 procent zaten mensen uit verschillende huishoudens op anderhalve meter afstand aan tafel bij hen vandaan. Deze voorwaarden werden wel gesteld bij het openen van de terrassen.

Zonder vragen doorlopen

Ondanks de maatschappelijke druk om terrassen te openen en toezeggingen van de horecabranche dat het veilig kan, blijkt de praktijk van de afgelopen twee weken dus weerbarstiger. "We hadden iets te laat bedacht dat een terras wel lekker zou zijn, dus namen we de gok. We konden zo doorlopen, zonder vragen over klachten of wat dan ook. Dat we op meerdere plekken wonen, was ook geen probleem. Eigenlijk best gek", zegt een panellid over het terrasbezoek.

Ondervraagden kijken achteraf kritisch naar hun eigen gedrag, maar ook naar het personeel van de horeca waar zij te gast waren: "Opvallend was dat de bezoekers zorgvuldiger waren dan de bediening. Best naar als de bediening geen mondkapje draagt met serveren. Reserveren hoefde ook al niet", vertelt een panellid.

Terrassen prioriteit

Sinds het einde van de winter is er een sterke roep van mensen in het land om de terrassen te openen. Eind februari had een meerderheid (62 procent) liever de terrassen open gezien dan de versoepelingen die toen wél werden doorgevoerd, zoals het openen van contactberoepen en de winkels op afspraak.

En ook nu zien mensen het meest uit naar de ruimere terrastijden vanaf volgende week. Van alle versoepelingen uit de volgende stap van het openingsplan wordt die het meest aangevinkt (41 procent), ruim voor het openen van doorstroomlocaties buiten (27 procent) en het toestaan van binnensporten (26 procent).

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie