Binnenland
KRO-NCRV

'Dieren die snacken in de stad hebben het moeilijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dieren die snacken in de stad hebben het moeilijk'

De biodiversiteit staat al jaren onder druk, maar door de lockdown lijken dieren steeds meer de stad op te zoeken. Wat betekent corona voor de leefomgeving van dieren? Kees Moeliker, directeur van Natuurhistorisch Museum Rotterdam: "Dieren die snacken in de stad hebben het moeilijk."

Kees Moeliker en Frédérique Spigt over de uitwerking van corona op biodiversiteit in de stad

Patatjes worden niet langer op straat verorberd, afvalbakken zijn zo goed als leeg. Een aantal dieren kan zich niet langer voeren met het afval van de mens. "Meeuwen gaan naar zee om hun kostje te scharrelen. Ratten zie je op klaarlichte dag, dat is de keerzijde."

'Het gaat opvallen'

Of er daadwerkelijk meer dierenleven in de stad is, betwijfelt Moeliker. "Nu in de lockdown kijken mensen veel meer uit het raam. Ze willen graag dingen zien die een sprankje hoop geven." Het dierenleven dat al aanwezig was, valt meer op.

Het is wat rustiger op straat, waardoor sommige dieren naar de stad trekken. Toch is dat een trend die al 20 tot 25 jaar gaande is, zegt Moeliker. De ontwikkeling van de natuur in de stad is in opkomst. Gelijktijdig verarmt het buitengebied: het platteland wordt doodgespoten en bossen verdrogen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Biodiverse stad

De stad biedt veel voordelen ten opzichte van het verarmde platteland, met veel verschillende leefgebieden als straten, water, parken en groene daken. Ook is het in de stad net wat warmer en beschutter. "Dat levert voordelen op, met name voor insecten die het anders niet hebben."

Het is "slim" van dieren om daarop in te springen. "Je ziet dat de stad een steeds belangrijker biotoop leefgebied wordt. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren."

Volgens Moeliker hebben mensen steeds meer door dat het leven in een groene en biodiverse stad voordelen heeft voor de gezondheid. De mensen die de stad inrichten zijn daarvan doordrongen en bouwen natuurinclusief. "Dat is iets dat ingezet is en door moet gaan."

Natuur vs economie

Dat de economie door corona in een neerwaartse spiraal zit, gaat de natuur niet helpen. "Dan is er geen geld voor natuurbescherming. Iedereen heeft het over de economie opkrikken, maar dat gaat altijd ten laste van natuur en biodiversiteit."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie