Binnenland
AVROTROS

1 jaar corona(spreekuur): huisarts, student en evenemetenorganisator blikken terug

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 jaar corona(spreekuur): huisarts, student en evenemetenorganisator blikken terug

In de laatste uitzending van Stax&Toine blikken huisarts Roy Beijaert, oud studentenvakbond-voorzitter Alex Tess Rutten en Pieter Lubberts van Fieldlab terug op het afgelopen coronajaar.

Roy Beijaert, huisarts

“Heel bijzonder”, zegt Beijaert direct als het gaat over het corona-spreekuur op de radio. “Je doet een spreekuur voor een grotere groep mensen, eigenlijk. Ik vind het nog steeds spannend. Je moet je vakkennis ook wel bijhouden.”

Beijaert werd namelijk meermaals uitgedaagd door de luisteraars. “Mensen krijgen gewoon verstand van het virus. Mensen horen in alle talkshows meningen en gaan daar zelf iets mee doen. De meesten krijgen daardoor wel een realistischer blik op het virus, en stellen eigenlijk steeds ‘professionelere’ vragen. Dan hebben ze de literatuur echt gelezen.”

Alex Tess Rutten (oud-voorzitter LSVb)

Student Alex Tess Rutten was tot de zomer vorig jaar nog druk als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), maar is nu gewoon weer student. En in de digitale collegezaal ziet ze geen vrolijke ontwikkeling. “Iedereen kwijnt steeds verder weg achter die cameraatjes. Ik zie mijn mede-studenten in een venstertje van 2 bij 3 centimeters. Iedere week zijn er minder mensen, steeds meer camera’s zijn uit.”

Pieter Lubberts (Fieldlab Events)

“We zijn als sector redelijk snel met elkaar gaan zitten, met als idee ‘wat kunnen we zelf doen’. Je kunt naar het Malieveld gaan en roepen dat alles slecht is, of het professioneel aanpakken. In maart zijn de gesprekken gestart, en in juni was Fieldlab er. Ik ben in juli als programmamanager begonnen, en we zijn aan de slag gegaan”, zegt Lubberts. Inmiddels, ruim een half jaar later, zijn de testevents er.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie