Binnenland

Deze Dag Toen: Jeltsin 'verrast' Russisch parlement
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Jeltsin 'verrast' Russisch parlement

De BBC noemde Boris Jeltsin (1931-2007) ooit de ‘meester van de verrassing’. Precies 21 jaar verscheen de Russische president onverwacht op het Kremlin. Tot grote schrik van leden van de Doema.

Die dag stemde het Russische parlement over de afzetting van Jeltsin. Zijn bezoek moest voorkomen dat hij zijn ambt kwijtraakte. Dat lukte: de stemming haalde het net niet. 87 parlementsleden stemden voor zijn afzetting, 102 leden waren tegen.

Jeltsin worstelde op dat moment al tijden met zijn gezondheid. Op 8 januari werd hij met longontsteking opgenomen in het ziekenhuis, ongeveer twee weken nadat hij weer aan de slag was gegaan na een hartoperatie.

Jeltsin is nog altijd een omstreden figuur. Hij staat bekend als de man die een einde maakte aan het Sovjet-tijdperk. President Poetin noemde dat einde ooit ‘de grootste geopolitieke catastrofe van de 20ste eeuw’. Bij gewone Russen staat waarschijnlijk de hyperinflatie in het geheugen gegrift. Jeltsin schafte de eenpartijstaat af, introduceerde vrije verkiezingen en maakte van de ene op de andere dag een einde aan de planeconomie. Die laatste zet leidde uiteindelijk tot een hyperinfltie van tientallen procenten per maand.

In 1999 trad hij doodziek voortijdig af. De opvolger die hij aanwees, zou zijn reputatie alleen nog maar meer schade toe brengen.

Ster advertentie
Ster advertentie