Binnenland
AVROTROS

'Bolle Jos' is het nieuwe kopstuk in de onderwereld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bolle Jos' is het nieuwe kopstuk in de onderwereld

Volgens politie en justitie is hij de nieuwe nummer 1 in de onderwereld: Jos L. Bijnaam: 'Bolle Jos'. Nadat Ridouan Taghi twee jaar geleden werd gearresteerd, is hij hét nieuwe kopstuk in de internationale cocainehandel. Mick van Wely schreef er vandaag over in De Telegraaf.

In Blok&Toine vertelt Van Wely over deze Jos: "Het is een jonge man, pas 30. Hij wordt nu al gezien als een van de belangrijkste kopstukken in de internationale cocaïnehandel. Hij staat ook als 'internationaal gesignaleerd’ aangeduid. Hij wordt gezocht door Nederland én België. Als je praat met mensen bij politie en OM die onderzoek naar hem doen, en ook met mensen uit het criminele circuit, dan wordt er met ontzag over hem gepraat."

Gewelddadig

"Als je stukken leest, bijvoorbeeld zoals wij hebben gedaan uit een Belgisch onderzoek, dan staat daarin dat hij bijvoorbeeld een cocaïne-actie in de Antwerpse haven op een heel gewelddadige manier laat uitvoeren. Iemand is echt mishandeld. Daar staat letterlijk: 'Als jij je werk niet uitvoert, dan dood ik familie.'"

Hij wordt genoemd als verdachte in het Belgische onderzoek naar grootschalige invoer van cocaïnehandel en geweld. In die stukken staat dat hij ook in Nederland wordt gezocht voor meerdere zaken. Het OM in Nederland zegt daar helemaal niks over", vertelt Van Wely.

Naima Jillal

Toch weet misdaadverslaggever Van Wely van De Telegraaf meer: "Wij weten dat Jos in Nederland wordt gezocht voor meerdere drugszaken, en ook voor betrokkenheid bij de verdwijning van een vrouw: Naima Jillal. Dat was een absoluut kopstuk in de cocaïnewereld die nu verdwenen is."

Van Wely vertelt dat er vermoedens zijn waar Jos L. zich nu ophoudt. "Het verhaal gaat dat hij in Turkije zit, na eerder in Dubai te hebben gekregen. Turkije krijgt nu het imago van een plek waar beoven zich probleemloos kunnen ophouden. De vraag is of Turkije genoeg doet om de criminelen te laten oppakken. Heel veel criminelen uit Dubai zijn gevlucht naar Turkije, omdat Dubai criminelen begon aan te pakken, zoals Taghi."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie