Binnenland
BNNVARA

Paddenstoelen zoeken? Hier kun je ze vinden!

foto: Spechtinktzwam door ReneAkkies (Vroege Vogels)foto: Spechtinktzwam door ReneAkkies (Vroege Vogels)
  1. Nieuwschevron right
  2. Paddenstoelen zoeken? Hier kun je ze vinden!

Bladeren verkleuren naar het mooiste rood, oranje of geel en de gure wind en harde regen vraagt ons om binnen te zitten met een kopje thee. Wie deze herfstachtige praktijken toch doorstaat en het kopje thee aan de kant zet, vind kleine cadeautjes onder de gevallen bladeren. Rood met witte stippen en zeldzamere gevallen: in Vroege Vogels gaat het over paddenstoelen.

In Nederland zijn 50 paddenstoelengebieden te vinden. Sinds kort kun je op de digitale verspreidingsatlas zien waar deze mycologische hotspots zijn. De allerbeste tijd om de kabouter Spillebeen in jouw naar boven te laten komen is nu: op dit moment kun je de meeste paddenstoelen vinden. Een van de hotspots - en waar je dus zeker een scala aan paddenstoelen kunt vinden - is Holtingerzand in Drenthe.

Zeldzame paddenstoelen

Bij Holtingerzand zijn ook veel zeldzame paddenstoelen te vinden, zoals de lilagrijze satijnzwam, de baardige- en de blauwe satijnzwam. Dat deze paddenstoelen in Nederland terecht zijn gekomen vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Toen zijn op bevel van de Duitse legerleiding twee startbanen aangelegd, waarbij leem is gebruikt als toplaag. Dat zorgde jaren later voor deze bijzondere exemplaren.

Zeer zeldzame blauwe satijnzwam (Fotograaf: R. Chrispijn)

Paddenstoelen als waarzeggers van bos en hei

Naast de komst van deze zeldzame paddenstoelen, zijn er ook soorten verdwenen. Al sinds de jaren 50 verlieten de eerste en meest gevoelige paddenstoelensoorten ons land als gevolg van de toenemende stikstofuitstoot. Mycologen (iemand die onderzoek doet naar zwammen, schimmels en paddenstoelen) zagen toen al dat de steeds verdere toename van stikstofuitstoot, een grote negatieve impact op de Nederlandse natuur zou worden.

Paddenstoelen hebben een belangrijke functie als waarzeggers van bos en hei, vooral omdat ze volstrekt niet te manipuleren zijn. Je kunt ze niet verplaatsen.

Bedreigde paddenstoelenhotspot Schoorl

Afgelopen week werd de atlas gepresenteerd in Schoorl. Niet voor niets vond het op deze plek plaats: in Schoorl is ook een paddenstoelenhotspot die vanwege kapplannen wordt bedreigd. "Nu is het zo dat hun beleid op dit gebied volstrekt ondoorzichtig is", legt Mycoloog Rob Crispijn uit over de plannen.

Crispijn: "Ze presenteren een plan met vage argumenten onderbouwd (bosomvorming, creëren van stuifduin), noemen niet wat er zal gaan verdwijnen bij uitvoering van dit plan, en zijn niet specifiek over de voordelen die hun plan moeten opleveren. Ecologie is tegenwoordig een volwassen discipline waarmee de nadelen en verwachte voordelen helder en meer exact kunnen worden voorspeld."

Nog meer mooie paddenstoelen en andere herfstfoto's kun je vinden op de fotopagina van Vroege Vogels.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie