Binnenland
BNNVARA

Waarom de aanpak van pesten op de pabo begint

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de aanpak van pesten op de pabo begint

Van de de basisschool tot op de werkvloer, pesten komt voor in alle lagen van de samenleving. Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een commissiedebat plaats over sociale veiligheid op school. Hoe staat het met de huidige aanpak van pesten? En wat maakt pesten zo’n complex probleem? Bij Vroeg! praten socioloog René Veenstra, gespecialiseerd in pesten, en Patricia Bolwerk, oprichter van 'Stop Pesten Nu', erover.


Dat de aanpak van pesten nog steeds van belang is, daar zijn zowel Bolwerk als Veenstra het met elkaar eens over. Bolwerk: "De nasleep van pesten draag je nog jarenlang met je mee en heeft gevolgen voor je verdere leven." Veenstra beaamt dit: "Pesten kent alleen maar verliezers, zowel de gepeste als de pester."

Te weinig aandacht voor pesten op pabo

Veenstra vindt dat pesten op de basisschool al aangepakt en meegegeven moet worden dat pesten niet normaal is. Zo voorkom je pesten ook op latere leeftijd. Het zorgelijke gegeven is volgens Veenstra nu dat er op de pabo er niet genoeg aandacht wordt besteed aan het aanpakken van pesten. "Nu wordt er tijdens de vierjarige opleiding een dag besteed aan pestaanpak. Dat is veel te weinig. Er moest structureel tijd ingeruimd worden om het aanpakken van pesten aan te leren." Bolwerk ziet ook dat de studenten hier behoefte aan hebben: "Onze organisatie krijgt ook veel vraag van pabostudenten over de aanpak van pesten, dus ze willen het wel."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg!

#48 - Hoe kunnen we pesten écht aanpakken? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie