Binnenland
AVROTROS

Geluidsoverlast kan ervoor zorgen dat je korter leeft: 5 vragen en antwoorden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geluidsoverlast kan ervoor zorgen dat je korter leeft: 5 vragen en antwoorden

Geluidsoverlast neemt toe. Niet alleen van bladblazers, maar ook het gezoem van airco's en vaatwasmachines. De gevolgen daarvan worden zwaar onderschat en onderbelicht. En dat terwijl het er zelfs voor kan zorgen dat je korter leeft. Dat stelt geluidswetenschapper Tjeerd Andringa van de Rijksuniversiteit Groningen. 5 vragen én antwoorden over geluidsoverlast.

Video niet beschikbaar

1. Korter leven door geluidsoverlast, klinkt ernstig. Hoe zit dat?

"Het is heel moeilijk vast te stellen op individueel niveau hoeveel eerder mensen doodgaan. Maar wat we weten is dat als je veel stress ervaart, je minder gezond leeft. Dan zorg je minder goed voor je eigen lichaam en daar ga je dan op een of andere wijze uiteindelijk dood aan. Dat kan via allerlei manieren, maar de belangrijkste oorzaak is hart- en vaatziekten. Geluid is een stressor. In Nederland is het een van de belangrijkste factoren van stress. Als je veel onplezierig geluid hoort, ben je altijd een klein beetje gestresst. En daar ga je dan uiteindelijk op een of andere wijze eerder dood aan."

2. Om wat voor soort geluidsoverlast gaat het?

"Je hebt incidentele geluidsoverlast, waar iedereen wel een beetje last van heeft, zo nu en dan. En structurele geluidsoverlast, dat hebben mensen die geleerd hebben om alert te worden als ze een bepaalde brom horen. Een brommer, of in mijn geval een mug. Geluiden waardoor mensen erg gehinderd kunnen raken. Het probleem daarbij is dat zij eigenlijk meer gevoelig voor die geluiden zijn dan anderen en ze kunnen het niet negeren."

3. Is de overlast ook toegenomen?

"Die is zeker toegenomen. Voor een deel omdat ons land steeds voller wordt met alle mogelijke geluiden. We hebben geluidsnormen en onder die normen mag je geluid toevoegen. Dat betekent dat we steeds minder stilte hebben. En we zijn hogere eisen gaan stellen. Vroeger woonde men in hele gehorige huizen. Aan die huizen is niks veranderd, maar nu ineens is het onvoldoende om daarin te wonen. Voor een deel omdat we onze buren niet meer kennen, maar ook omdat we hogere eisen stellen. Daarbij maken we ook onderscheid tussen veilige en onveilige geluiden. Je kunt je ontspannen als je veel veilige geluiden hoort. Dat zijn kleine rommelgeluidjes die iemand anders produceert als diegene vindt dat het veilig is. Zingende vogels, geluiden van je buurvrouw die het huis schoonmaakt, van je kinderen die spelen in huis. Die geven aan dat andere levende wezens het veilig vinden en dan is er voor jou ook een reden om je veilig te voelen. Als die gemaskeerd worden door bijvoorbeeld een airco of verkeer, kun je ze niet meer horen en klinkt de omgeving niet meer veilig. En dus kun je niet meer helemaal ontspannen."

4. Zijn we ons te weinig bewust van dit probleem?

"Als land wel, maar er zijn steeds meer mensen die het wel een belangrijk issue vinden. We willen dat die groep steeds meer een stem krijgt, bijvoorbeeld via de website klankbord.nu. We proberen dat het onderwerp geluid een steeds belangrijker rol krijgt en dat beleidsmakers er meer mee gaan doen. Want dit is een van de manieren om de kwaliteit van leven in Nederland echt een stukje beter te maken."

5. Wat kunnen we nog meer doen tegen geluidsoverlast?

"Vooral veel kleine dingen. Buren moeten een klein beetje minder geluid maken waar anderen zich aan kunnen storen, maar anderen moeten dan ook meer aangeven waar ze zich aan storen. Overheden moeten plekjes die stil zijn beter beschermen, dat er niet ineens motorclubs door een heel mooi rustig straatje rijden, omdat het er zo mooi is. Vooral de kleine dingen zijn heel belangrijk. Ook om mensen beter uit te leggen hoe ze met geluidsoverlast om kunnen gaan. Hoe kun je er voor zorgen dat jouw incidentele geluidsoverlast geen structurele overlast wordt? Het is vooral een kwestie van goed organiseren."

Tjeerd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie