Binnenland
NTRPowNed

Rijbegeleiders en een kraam met worstenbroodjes. Hoe vergaat het Eindhoven Airport?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijbegeleiders en een kraam met worstenbroodjes. Hoe vergaat het Eindhoven Airport?

Hoe is het met de bagage-afhandelaars, de beveiligers en de operationele medewerkers van Eindhoven Airport in deze ongekend drukke periode? En hoe ziet het begin van de vakantie op de Brabantse luchthaven er nu uit voor al die duizenden passagiers? Op de luchthaven is er inmiddels van alles bedacht, van ‘rijbegeleiders’ en ‘wachtverzachters’ tot een jazzband en een kraam met worstenbroodjes.

5 Dagen... vanuit Eindhoven Airport

Topdrukte

Het is topdrukte op de Nederlandse luchthavens, zo ook op Eindhoven Airport. Elke dag vertrekken er ruim zestig vluchten per dag en zetten meer dan 20.000 passagiers voet op Brabantse bodem. Net als op Schiphol hebben vakantiegangers die vertrekken vanaf het kleinere Eindhoven Airport de afgelopen weken te maken gehad met extreem lange wachttijden en vertragingen. De luchthaven heeft deze week laten weten dat passagiers die hun vlucht gemist hebben, worden gecompenseerd.

Buikpijn van de lange rijen

De 27-jarige Martijn van Bussel is als airport operations officer de spin in het web van het vliegveld. De afgelopen maanden hebben veel van hem gevraagd. In een interview met het Eindhovens Dagblad zei directeur Roel Hellemons "elke dag buikpijn" te hebben van de lange rijen die hij vanuit zijn kantoor ziet.

Ook Martijn heeft er buikpijn van vertelt hij in 5 Dagen: "Ik had echt dagen dat ik dacht ahh neeee, weer zo’n dag. Dat was echt randje. Ik ben in die drie jaar dat ik dit doe nooit met lood in m'n schoenen naar het werk gegaan. En toen wel."

Hoewel er nu dus van alles is bedacht om de drukte beter te stroomlijnen en de personeelstekorten op Eindhoven Airport inmiddels zijn opgelost, zullen passagiers nog tot de herfstvakantie overlast hebben.

Een militair vliegveld

Wat weinig mensen weten is dat Eindhoven Airport in de eerste plaats een militair vliegveld is in handen van Defensie, met commercieel medegebruik. Luchtverkeersleider Job Kemperman is dus ook militair. Hij vertelt over de dag dat de eerste repatriëringsvlucht met de stoffelijke overschotten van de MH17 slachtoffers aankwam op Eindhoven Airport, een dag die hem altijd bij is gebleven.

"Ik had ochtenddienst, heel indrukwekkend om mee te maken. Als ik eraan terugdenk is dat de meest indrukwekkende dienst die ik heb gehad. Ik reed de vliegbasis af en zag duizenden mensen langs de kant staan. Toen heb ik de auto langs de kant gezet en ben ik erbij gaan staan. Het maakt je nog bewuster van het werk dat wij doen en de verantwoordelijkheden die daarbij horen."

De grote personeelstekorten zijn opgelost

Rick Bolsius en Julot Bieling zijn allebei begonnen als bagage-afhandelaars op Eindhoven Airport, een bijbaantje tijdens hun studie. De grote drukte zoals we die op Schiphol zien, daar is bij hen in Eindhoven geen sprake van. De grote personeelstekorten zijn inmiddels opgelost doordat er een grote groep buitenlandse studenten is aangenomen. En de 21-jarige Julot heeft dezelfde zomertoeslag gekregen als haar collega's op Schiphol.

Het roer om

Ten slotte het bijzondere verhaal van de 24-jarige Arubaan Zairo Petrocchi (24). Hij verhuisde op zijn 18e van Aruba naar de VS om zijn grote droom na te jagen: piloot worden. Vorig jaar januari kwam die droom uit, maar Covid gooide roet in het eten. De net afgestudeerde Zairo kon nergens aan het werk; er waren niet genoeg vluchten bij de Amerikaanse vliegmaatschappijen om nieuw personeel aan te nemen.

Hij gooide het roer om en ging communicatie in Nederland studeren. Nu loopt hij stage op Eindhoven Airport, op de communicatieafdeling. "Covid heeft echt een andere wending aan mijn leven gegeven", vertelt Zairo. "Er is een Spaans spreekwoord dat mijn vader altijd aanhaalt: er zijn geen slechte omstandigheden die voor niets komen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie