Binnenland
EO

Marc van Ranst: 'Nachtleven te snel weer open gegaan in Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc van Ranst: 'Nachtleven te snel weer open gegaan in Nederland'

De corona uitbraak bij een discotheek in Enschede laat zien dat het nachtleven in Nederland een beetje te vroeg is open gegaan. Dat zei de Belgische viroloog Marc van Ranst vandaag in Dit is de Dag. “Wanneer iedereen gevaccineerd is, dan kan je er een pak meer mee gaan doen dan op dit moment. Deze ervaring heeft dat aangetoond.”

Maandagavond stond de teller op 185 besmettingen die zijn terug te voeren op de Enschedese discotheek. Wat nu in Enschede gebeurd is, kan volgens Van Ranst normaal gesproken niet. “Die mensen hadden een test gehad of moeten gevaccineerd zijn. Maar wat doet een aantal van hen: die kopiëren de QR code en belazeren de boel. Dan zie je wat daarvan het resultaat is.”

Het is uitkijken geblazen voor de deltavariant, zegt Van Ranst. “Die jongeren gaan roepen en schreeuwen, en dan gaat het virus snel rond. Deze variant is dubbel zo besmettelijk als de eerste waarmee we te maken kregen.”

Optimisme

Toch is de Vlaamse viroloog ook optimistisch door het tempo waarop er op dit moment in landen als Nederland en België gevaccineerd wordt. “Daardoor hoeven we niet meer terug naar de lockdownmaatregelen van weleer. We moeten deze fase van een crisis op een andere manier kunnen doen. Maar dat betekent niet dat je alle maatregelen volledig kan schrappen.”

Marc van Ranst: 'Nachtclubs zijn te snel open gegaan'

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie