Binnenland

'Laat statushouders doorstromen om ruimte te maken voor nieuwe vluchtelingen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat statushouders doorstromen om ruimte te maken voor nieuwe vluchtelingen'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht binnen korte tijd volledig vol te zitten. Daarom is het van belang dat statushouders die nu in opvangcentra zitten, met voorrang geplaatst kunnen worden. Daarvoor pleit commissaris van de koning Jetta Klijnsma in Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Landelijke Regietafel Migratie, waar Klijnsma zit namens alle commissarissen van de koning, schreef in een brief over een "nijpende situatie". Er is nu inzet nodig om te voorkomen dat crisisopvang ingericht moet worden om nog mensen op te kunnen vangen.

De oplossing moet vooral op lokaal niveau gezocht worden, denkt Klijnsma. "We vragen alle colleges van burgemeester en wethouders constructief mee te tobben over vierkante meters voor vluchtelingen."

Meer perspectief

"Statushouders houden plekken bezet in de opvang", gaat Klijnsma verder. Zij zouden dan ook met voorrang geplaatst moeten worden. "Deze mensen moeten perspectief krijgen in Nederland, aan het werk, de taal leren, kinderen naar school. Die zitten daar maar te zitten. Het is wezenlijk dat die mensen door gemeenten aan een plek geholpen worden." Daarmee zouden ook plekken vrijkomen voor nieuwe vluchtelingen.

Wat de gesprekken ingewikkelder maakt, is dat het nog onduidelijkheid is om hoeveel mensen het gaat. "We weten niet wat deze crisis gaat betekenen tussen nu en een jaar. En er zal wellicht weer meer nagereisd worden als corona minder een rol gaat spelen."

Lokaal draagvlak

Wat betreft lokaal draagvlak denkt Klijnsma dat het van belang is met mensen in gesprek te gaan. "In Harskamp staan mensen niet te popelen, om het maar even zacht uit te drukken. Maar elders in Nederland staan heel veel vrijwilligers klaar. Dit vergt dat gemeentebestuurders in overleg moeten gaan met wijken waar een voorziening wordt gesitueerd. Ik denk dat je wel moet kijken wat op welke plek past."

Liever luisteren?

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie