Binnenland
WNL

Boeren zijn jojo-beleid zat: 'Het stikstofbeleid was de druppel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren zijn jojo-beleid zat: 'Het stikstofbeleid was de druppel'

Komende week gaan boze boeren in Den Haag de straat op om te demonstreren tegen het in hun ogen Haagse jojo-beleid. De boeren vinden dat ze al jaren geplaagd worden door de wisselende wet- en regelgeving. Op dit moment zijn de boeren opnieuw de kop van jut vanwege de stikstofdiscussie met wederom nieuwe normen, wetten en metingen.

"We zijn constant degenen die vooroplopen in de vuurlinie", vertelt varkenshouder Tim van der Mark in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. "We waren bezig met het kringlooplandbouwproject, toen ineens het stikstofbeleid van rechts kwam. Dat beleid bezorgt alle boeren opnieuw een hoofdpijndossier."

Het rapport van de commissie-Remkes, waarin wordt gepleit om veehouderijen die veel ammoniak uitstoten uit te bannen, focust zich volgens Van der Mark niet op de toekomst. "Boeren zijn een makkelijk doelwit om aan te pakken, maar wat vergeten wordt is dat de sector al ontzettend veel met innovatie bezig is, daar wordt geen rekening mee gehouden." Volgens de varkensboer kijkt de commissie alleen naar korte termijn-maatregelen.

Kamerlid voor het CDA en melkveehouder Maurits von Martels onderschrijft de zorgen van de boeren: "De sector heeft niet stilgezeten, we hebben het maximale gedaan om resultaat te boeken. Met dat gegeven voor ogen zijn de nieuwe maatregelen rond het stikstofbeleid bijna vernederend."

Maatregelen zijn nodig

Toch erkent Van der Mark dat er maatregelen nodig zijn. "Er zijn aanpassingen nodig en daar zijn we ook al jaren mee bezig, maar dan moeten we daarin wel gesteund worden." Een stikstofbeleid dat ineens op de deurmat van de boeren wordt gegooid, helpt daarin volgens hem niet.

Von Martels vult hem aan: "Er zijn talloze mogelijkheden beschikbaar om de veesector anders in te richten, maar die moeten wel houdbaar zijn voor een langere periode."

Ster advertentie
Ster advertentie