Binnenland
WNL

Moet ook Nederland de tweede vaccindosis uitstellen? 'Het is een duivels dilemma'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet ook Nederland de tweede vaccindosis uitstellen? 'Het is een duivels dilemma'

De Britten kiezen ervoor om de tweede dosis van het coronavaccin voorlopig uit te stellen om zoveel mogelijk mensen snel te kunnen vaccineren. Kan Nederland een voorbeeld nemen aan deze strategie? "Het is een duivels dilemma omdat niemand weet hoe goed de bescherming is met één vaccin", zegt arts-microbioloog en OMT-lid, Marc Bonten in WNL Op Zaterdag.

Bij alle studies die gedaan zijn, werden twee dosissen van het vaccin toegediend, legt Bonten uit. "Je ziet dat er tussen het eerste en het tweede vaccin al een klein verschil aan het ontstaan is tussen de twee groepen. Daarna hebben ze allemaal het tweede vaccin gekregen, dan zie je dat het verschil heel groot is. Je neemt nogal een risico door het tweede vaccin later te doen. Vooral bij het AstraZeneca-vaccin, waarbij de effectiviteit minder is dan het Pfizer-vaccin."

'Geen domme gedachte'

De Verenigde Staten hebben inmiddels besloten om niet af te wijken van het schema waarbij twee keer achter elkaar wordt gevaccineerd, zegt Bonten. "Misschien dat dat de komende weken nog verandert. Het is ook absoluut geen domme gedachte, maar je neemt wel het risico dat het vaccin niet zo beschermend gaat zijn als je zou hopen."

Het is volgens Bonten nu nog te vroeg om een beslissing te maken over het tweede vaccinatie-moment. "De modelleurs moeten gaan doorrekenen wat de consequenties zijn van lagere bescherming met één dosis bij veel mensen, versus beter bescherming met twee dosissen bij een kleinere groep mensen. Hoe ga je die mensen selecteren? Daar kun je niet zomaar even een antwoord op geven."

Paniek bij de Britten

Dat de Britten ervoor kiezen om een grotere groep maar één dosis te geven, is een teken dat de paniek erg groot is, zegt Bonten. "De zorg is erg groot over de variant die daar nu huishoudt. Daarom hebben ze besloten om af te wijken van de officiële schema's, om iedereen zo snel mogelijk een beetje bescherming te bieden."

Snelle vaccinatie van zorgmedewerkers

Vandaag werd bekend dat mensen die in de acute zorg werken in Nederland, zo snel mogelijk gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel. In totaal om circa 30.000 mensen.

Hoewel vaccinatie van zorgmedewerkers volgens Bonten erg belangrijk is, zal het allerbelangrijkste effect van de vaccins nog even op zich laten wachten. "Je wilt dat we minder besmettingen in de bevolking krijgen. Dat krijg je pas als een substantieel deel van de mensen gevaccineerd is. Dan praat je over 50 tot 60 procent. Daar zit nog geen enkel land aan, ook niet de landen die snel begonnen zijn. Dat wordt een nieuwe marathon met vaccinaties."

Ster advertentie
Ster advertentie