Binnenland
KRO-NCRV

Derk Sauer heeft oplossing voor tekort vaccins: bel Moskou

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Derk Sauer heeft oplossing voor tekort vaccins: bel Moskou

Over een paar uur wordt de mediamagnaat en journalist Derk Sauer gevaccineerd met het Russische vaccin Sputnik V. "Hier is het omgekeerde van Nederland. In Rusland is een overvloed aan vaccins.", zegt hij tegen Twan Huys in het programma 1 op 1.

Derk Sauer heeft oplossing voor tekort aan vaccins: bel Moskou

Bel Moskou

In Moskou zijn inmiddels de winkels, restaurants en musea weer open en dit weekend trakteert Derk Sauer zichzelf op een balletvoorstelling in het Bolsojtheater. In Rusland was er geen sprake van een zogenaamde intelligente lockdown, maar simpelweg "een harde lockdown". Sauer: "Je mocht 50 meter van je huis vandaan. Mensen werden gevolgd, ook via hun mobiele telefoons."

De Russen waren de eersten die het vaccin op de markt hebben gebracht. Alleen ging het met de PR verkeerd, meent de uitgever. Poetin wilde per se dat het vaccin wereldwijd als eerste zou worden gepresenteerd, voordat die derde fase van controle was afgerond. En dat heeft internationaal bij wetenschappers de wenkbrauwen doen fronzen. "Inmiddels zijn al miljoenen mensen gevaccineerd met Spoetnik-V en zijn er nergens problemen gesignaleerd."

Het vaccin is in Moskou op elke straathoek te verkrijgen en er zijn geen wachttijden zoals hier. "Ik werd deze week zelf al twee keer gebeld of ik het vaccin niet wilde komen halen." Een heel andere situatie dan die in Nederland en Sauer heeft dan ook een advies aan minister Hugo de Jonge om gewoon eens te bellen met Moskou voor wat vaccins: "Why not?"

Navalny

Sauer mag dan dit weekend naar het theater gaan, andere Moskovieten en Russen in andere steden in het land maken zich op voor de protesten aanstaande zondag. Daartoe heeft de grootste oppositieleider Aleksej Navalny opgeroepen. Maar dat die demonstraties massaal zullen worden bezocht, daar gelooft Sauer "helemaal niets van". Poetin heeft een speciale nationale garde opgericht, een soort ME, die "uitermate goed bewapend" zijn en "meedogenloos" ingrijpen. "Vorige week zijn er 4000 arrestaties uitgevoerd en die mensen hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd."

Sauer kan zich zijn persoonlijke ontmoetingen met Navalny nog goed herinneren. Net als Poetin, waar hij ook wel eens mee in een ruimte is geweest, is deze Navalny een intense man. "Niet de makkelijkste mens in de omgang. En moedig, op het roekeloze af." Dat hij weer is teruggekeerd naar Rusland en gelijk is gearresteerd, daarmee "tekende hij bijna zijn eigen doodsvonnis". Er moet "een wonder gebeuren dat hij in de komende maanden, zo niet jaren, vrij komt." En dan wordt hij nog veroordeeld voor een aanklacht, omdat hij zich niet meldde bij de instanties, omdat hij in een door handlangers van Poetin veroorzaakt coma lag. "Bizarder kan niet." Dat Poetin betrokken was bij de vergiftiging van Navalny met zenuwgas Novichok staat bij Sauer buiten kijf : "niemand vergiftigt Navalny zonder dat Poetin hiervan op de hoogte is."

De Nederlandse journalist die al sinds 1989 in Moskou woont en werkt vindt Navalny een briljante onderzoeksjournalist, maar dat hij de macht kan grijpen betwijfelt Sauer. "Je moet niet onderschatten hoe veel Russen achter Poetin blijven staan." Het probleem met Nalvalny is dat hij niet heeft geformuleerd wat hij verder wil met Rusland als Poetin weg is. Niet zoals bijvoorbeeld een andere verzetsstrijder "als Mandela" die met het ANC de plannen voor een nieuw Zuid-Afrika kon uitrollen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie