Binnenland

Pete Hoekstra: 'VS zou Europa weer te hulp schieten als het nodig is, net als in '40-'45'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pete Hoekstra: 'VS zou Europa weer te hulp schieten als het nodig is, net als in '40-'45'

[NOS - WNL] Ondanks de kritiek op de defensie-uitgaven zou de VS Europa weer te hulp schieten als het nodig is, net als in de Tweede Wereldoorlog. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra vandaag tijdens de herdenking van de Slag om de Schelde.

Pete Hoekstra: 'VS zou Europa weer te hulp schieten als het nodig is, net als in '40-'45'

Hoekstra deed de uitspraak in de speciale uitzending Slag om de Schelde van WNL en NOS op NPO Radio 1. "Het is belangrijk om te herdenken wat er 75 jaar geleden is gebeurd", zegt Hoekstra. "Terugkijken, maar ook vooruitblikken, is belangrijk. We moeten kijken wat we moeten doen om vrijheid te behouden."

Hoekstra stond stil bij de jonge soldaten die hun huis verlieten om Europa te bevrijden "Ze trokken door Frankrijk, België en Nederland. Ze vochten voor vrijheid."

75 jaar vrede

Door de inspanning van de geallieerde groepen is er al 75 jaar geen oorlog in Europa, zei Hoekstra. "Dankzij het werk dat zij deden, en de offers die zij maakten, leeft het continent in vrede en vrijheid."

Europa is volgens Hoekstra nog steeds een hechte vriend van de Verenigde Staten, ondanks kritiek op de defensie-uitgaven. "We moeten ons concentreren op nationale veiligheid om te verzekeren dat toekomstige generaties ook in vrijheid zullen leven." In principe is er niks veranderd aan het bondgenootschap, zo benadrukt Hoekstra. De steun vanuit de VS zal, als die nodig is, ook in 2019 hetzelfde zijn als in 1945.

Ster advertentie
Ster advertentie