Binnenland
NOSNTR

'Dino-skelet leuk voor biljartkamer, maar wat heeft wetenschap daaraan?'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dino-skelet leuk voor biljartkamer, maar wat heeft wetenschap daaraan?'

Een bijna compleet dinosaurusskelet ging maandagavond onder de hamer in Parijs bij veilinghuis Aguttes. De opbrengst van de botten van de nog onbekende dinosoort was ruim twee miljoen euro. Volgens een woordvoerder van het veilinghuis is de koper een Fransman die van plan zou zijn om het skelet in een Frans museum tentoon te stellen. Wetenschappers zeiden eerder te vrezen dat het unieke skelet in een privécollectie verdwijnt en verloren gaat voor de wetenschap.

"Een nieuwe soort hoort in een publieke collectie"

In een open brief vroeg de Society of Vertebrate Paleontology (SVP) om de veiling daarom niet door te laten gaan. "Fossielen die verkocht worden aan particulieren zijn verloren voor de wetenschap. Zelfs als wetenschappers toegang krijgen, kan de informatie niet gebruikt worden in wetenschappelijke literatuur omdat de toegang tot het fossiele materiaal voor andere wetenschappers niet gegarandeerd kan worden. Daardoor kan de verificatie van wetenschappelijke beweringen niet uitgevoerd worden", schrijft de internationale vereniging van ruim 2200 paleontologen.

De botten die geveild zijn in Parijs, blijken extra interessant voor wetenschappers. Het 9 meter lange skelet is van een vleesetende dinosaurus uit de Jura die in 2015 in de Amerikaanse staat Wyoming uit de grond is gehaald. "Het lijkt om een nieuwe soort te gaan", zegt Anne Schulp, paleontoloog bij Naturalis.

Ster advertentie
Ster advertentie