Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Nachtelijke puzzeltocht eindigt in grote chaos

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Nachtelijke puzzeltocht eindigt in grote chaos

"Deze instructies zijn bedoeld, uitsluitend voor jou. Jij die in de auto zit achter het stuur. En uit het gehele land rijden zachtvoortzoevende automobielen. In de richting van een klein dorpje, aan een grote rivier, het dorpje Woudrichem."

Het moet een van de meest bizarre radioprogramma's ooit zijn geweest. VPRO's de Tweede Doodsangst Escapade op 10 januari 1978 spoorde luisteraars op om 's nachts een griezelige autotocht te maken. Radiomaker Willem de Ridder droeg de luisteraars instructies op over hoe ze moesten rijden en wat ze moesten doen.

De Ridder rekende op een paar honderd deelnemers maar er stapten duizenden mensen in de auto. In Woudrichem, waar iedereen naartoe werd geleid, ontstond een nachtelijke chaos op de wegen.

"Ik had natuurlijk ook geen idee dat het zoveel mensen waren", zei De Ridder later in een interview. De uitzending was vooraf opgenomen dus De Ridder was alvast naar Slot Loevestein gereden, waar de tocht zou eindigen.

"Ik zei met griezelige stem: als ik tot drie tel, doet u tien tellen lang al het licht uit. De hele file stond dus in het donker. Of ze reden het dorp binnen, en als ik tot drie had geteld moesten ze het raampje opendraaien en keihard 'MAMA!' roepen. Hele dorp wakker."

'Beestachtig'

Burgemeester Lou Voster van Woudrichem was allerminst te spreken over de uitzending. Hij vond het een 'ongepaste lugubere grap' en wilde een schadeclaim indienen bij de VPRO.

Als laatste opdracht moesten luisteraars de gracht rondom Slot Loevestein oversteken. De veerman daar schrok zo van het aantal mensen dat hij het voor gezien hield. Voster: "Wat daarna gebeurde, mag beestachtig heten. Alles wat er in de jachthaven bij het veer aan boten lag, is naar het water gesleept. Honderden mensen zijn per roeibootje en weet-ik-wat de rivier overgestoken. Levensgevaarlijk." Later zijn er nog Kamervragen over de uitzending gesteld.

Ster advertentie
Ster advertentie