Binnenland

'Holocaustoverlevenden in tranen bij rechtszaak tegen Baudet'

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Holocaustoverlevenden in tranen bij rechtszaak tegen Baudet'

"We zijn blij dat de rechter een grens stelt aan de kwetsende opmerkingen van Thierry Baudet", zegt Ronny Naftaniel, voorzitter van het Centraal Joods Overleg bij Langs de Lijn en Omstreken. "De holocaustoverlevenden konden hun tranen vandaag niet bedwingen." Baudet werd door de rechter op zijn vingers getikt nadat hij op Twitter het coronabeleid vergeleek met de Holocaust.

Centraal Joods Overleg reageert op uitspraak rechter Baudet

Van de rechter moet Thierry Baudet deze vergelijking verwijderen van Twitter. Ook mag hij geen beeldmateriaal van de Holocaust meer gebruiken in het debat over coronamaatregelen. Dat besloot de rechtbank nadat onder meer het Centraal Joods Overleg een kort geding aanspande.

Vermoord

"Zijn uitspraken zijn buitengewoon kwetsend," vindt Ronny Naftaniel. "Toen Baudet begon de coronamaatregelen met de holocaust te vergelijken ging het echt te ver. Het massaal vermoord worden om wie je bent kun je niet vergelijken met het niet mogen bezoeken van een café omdat je er zelf voor kiest je niet te laten vaccineren. Er waren vier holocaustoverlevenden vandaag in de zaal; ze konden hun tranen gewoon niet bedwingen."

"Een krankzinnig en onbegrijpelijk vonnis" twitterde Baudet na de uitspraak van de rechter. De leider van Forum voor Democratie heeft de bewuste berichten ook weer hoog op zijn tijdlijn gezet. Naftaniel noemt dat "kinderachtig gedrag."

Baudet heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. "Dat is zijn goed recht," zegt Naftaniel, "maar in de tussentijd moet hij zich wel aan het vonnis houden en de uitspraken van social media verwijderen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie