Binnenland
NOS

Bloemen voor de paus beschermd door laserstralen

foto: NOS/Matthijs van de Wielfoto: NOS/Matthijs van de Wiel
  1. Nieuwschevron right
  2. Bloemen voor de paus beschermd door laserstralen

De bloemen bij de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome worden dit jaar beschermd met laserstralen en speciale vliegers. Zondag spreekt paus Franciscus daar zijn paaszegen uit. Zoals ieder jaar zorgt de Nederlandse bloemensector voor de versiering, maar dit jaar is er meer nodig dan anders.

Op de bloemenveiling in Rijnsburg worden 4000 pauselijke witte rozen ingepakt. De lelies staan al klaar voor transport op karren. In totaal vertrekken drie vrachtwagens vol bloemen en boompjes vandaag richting Rome.

Vorig jaar ging het mis. Meeuwen vernielden de bloemstukken. "Dat was toen erg schrikken", vertel bloemist Paul Deckers in het NOS Radio 1 Journaal. "We kwamen om 06.00 uur op het plein en je zag de meeuwen de rijen met narcissen aanvallen. Ook de bloemstukken werden aangevallen. We willen dat dit jaar voorkomen."

Bloemen voor de paus beschermd door laserstralen

Toestemming

Deckers deed een oproep voor een oplossing tegen de agressieve Romeinse meeuwen. Er kwam meer dan 400 reacties binnen, waaronder die van het bedrijf dat de laserapparatuur en de vliegers levert.

"We hebben het aangekaart", zegt Deckers. "Alles moet met permissie van het Vaticaan, misschien wordt het op het laatste moment anders." Als de plannen toch worden afgekeurd, zijn er nog andere opties, zegt Deckers. "Je kunt ook daklozen vragen om met zilverpapier over het plein te rennen. Dan bied je ze een maaltijd aan. Dat is helemaal in de geest van deze paus."

Ster advertentie
Ster advertentie