Binnenland
NOS

Bergen probeert starters te helpen: gratis vergunningen om huizen te splitsen

foto: Fundafoto: Funda
  1. Nieuwschevron right
  2. Bergen probeert starters te helpen: gratis vergunningen om huizen te splitsen

Weer enorme prijsstijgingen op de woningmarkt: in juli waren bestaande koopwoningen ruim 16 procent duurder dan in juli vorig jaar. Het is de grootste prijsstijging sinds 2000. Voor starters zal het voorlopig nog krap blijven, vermoedt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. De gemeente Bergen in Noord-Holland probeert daar wat aan te doen.

Een reportage vanuit Bergen en een gesprek met CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen

Gratis vergunning

De gemeente heeft de vergunningen om huizen te splitsen gratis vermaakt, in de hoop dat meer eigenaren hun grote huis opsplitsen in verschillende kleinere woningen. De vergunning kost normaal duizenden euro's. Wethouder Klaas Valkering: "Bergen is bekend van de hoge woningen, waarvan een heel groot gedeelte geschikt is om te splitsen."

Vooral ouderen wonen in (te) grote woningen: "Die komen heel goed in aanmerking voor splitsing", volgens de wethouder. Bouwen is in de gemeente lastig. "De provincie staat weinig toe. Die vinden ons buitengebied net als wij heel mooi." Maar daardoor is er wel een tekort aan huizen. "5800 mensen zijn actief op zoek naar een sociale woning en de koopmarkt is net zo erg", geeft Valkering een inkijkje.

Een inwoner die zijn gras staat te maaien moet er niet aan denken om de helft van zijn woning op te offeren: "De garage heb ik over, maar ik moet er niet aan denken." Tot nu toe zijn er zes vergunningen voor splitsing afgegeven.

Bouwen, bouwen, bouwen?

De makelaarsvereniging NVM riep de overheid op om wat aan de oververhitte huizenmarkt te doen, omdat het aanbod van woningen opdroogt. Economen wezen eerder bij de prijsstijging niet alleen naar het woningtekort, maar vooral naar de financiƫle oorzaken achter de stijging.

Zo noemde De Nederlandsche Bank de goedkopere financiering van de eigen woning een belangrijke factor in de stijging van de huizenprijzen. En ook het Internationaal Monetair Fonds stelde dat de belastingheffing op de eigenwoning te ruimhartig is, waardoor sprake is van een kunstmatige toename van de vraag naar koopwoningen.

Bergen woningmarkt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie