Binnenland
AVROTROS

Hoe de overheid de overspannen woningmarkt moet aanpakken

foto: Huis te koopfoto: Huis te koop
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de overheid de overspannen woningmarkt moet aanpakken

De huizenmarkt is totaal overspannen en dat komt doordat de overheid halfslachtig beleid voert. Aan de ene kant wil zij de vrije markt zijn werk laten doen. Tegelijkertijd wil ze de regie houden en stellen gemeenten allerlei eisen aan woningbouwprojecten. Hoog tijd dat de regering een keuze maakt, vindt hoogleraar Woningbouw dr. Peter Boelhouwer van de TU Delft.

{podcast audio="90818" caption="Jortcast #112: Huisje - boompje - leeg portemoneetje" }

Er zijn te weinig huizen en wat er is, is te duur: vraag en aanbod sluiten gewoon niet aan. "Het is eigenlijk mis gegaan in 2011, in de crisis. De woningmarkt was aan het herstellen, transacties zaten weer op het oude niveau. En toen heeft de regering besloten om fors op de rem te trappen", zegt Boelhouwer. De woningbouwproductie halveerde van 85.000 nieuwe woningen in 2008 naar 42.000 in 2011.

Dat is wat er mis ging bij het aanbod op de woningmarkt, en dan is er nog de vraagkant. "De afgelopen jaren is die onvoorzien enorm opgelopen door (arbeids)migratie. We hebben een overschot van 80.000 mensen, die we ook nog eens hard nodig hebben." Dan krijg je dit soort problemen als een totaal verziekte woningmarkt, volgens dr. Boelhouwer.

In het vinden van oplossingen is onze overheid vooralsnog weinig voortvarend. Het probleem daarbij is volgens Boelhouwer dat de regering halfslachtig beleid voert: aan de ene kant wil zij een vrije markt, aan de andere kant wil ze de regie houden. "Sinds 2000 laten we de markt zijn werk doen. Nou, dan moet je dat ook doén. En dan moet je niet allerlei eisen gaan stellen ten aanzien van ruimtelijke ordening en kwaliteit."
Op dit moment worden volgens Boelhouwer heel veel eisen gesteld, waardoor beleggers dan ook geen zin meer hebben te investeren in woningbouwprojecten. "Als je marktwerking wil, dan moet je marktwerking dus toelaten." Dat er dan in de groene ruimte gebouwd gaat worden is onvermijdelijk. Een andere optie zou zijn dat de overheid kiest voor het oude volkshuisvestingsbeleid. Reguleren dus. "Maar daar heb je dan subsidies voor nodig."
"Wat we nu doen is zeggen: de markt moet het regelen, maar we willen wel alle maatschappelijke doelstellingen naleven. En dat botst op heel veel plekken." In dr Kelder en Co licht Boelhouwer toe wat de overheid moet doen als zij de woningmarkt wil aanpakken.

De huizenmarkt

Ster advertentie
Ster advertentie