Binnenland
NOS

Hoe gaat het met onze democratie?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat het met onze democratie?

Dichter en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer maakt zich zorgen over het verval van de democratie. Dat is ook een belangrijk thema in zijn historische roman Alkibiades. Hoe gaat het nou met onze eigen Nederlandse democratie, is die nog te redden? Pfeijffer vertelt erover bij NOS Met het Oog op Morgen.

Hoe gaat het met onze democratie?

Herkenbaar

Pfeijffer schreef het boek twee jaar geleden. "Eigenlijk was het een oud plan om een roman te schrijven over dit fantastische personage. De reden waarom ik twee jaar geleden ben begonnen dit plan uit te voeren, was dat ik opeens begreep dat ik aan de hand van het levensverhaal van Alkibiades, thema's ter sprake kon brengen die heel erg relevant zijn voor ons vandaag de dag. Alkibiades was een hoofdrolspeler in de geschiedenis in de periode waarin de Atheense democratie in verval raakt. De symptomen die in die tijd wezen op dat verval, zijn voor ons vandaag de dag angstaanjagend herkenbaar."

Onderdrukken

"Het belangrijke om te beseffen is dat een democratie een heel fragiel en onderhoudsgevoelig bestel is." Pfeijffer denkt dat we ons dat niet voldoende bewust zijn. "In de roman wordt aan een hoofdpersoon gevraagd welke van de drie staatvormen de beste is. Hij zegt dat de democratie het minst efficiënt is van de drie. Een monarchie en autocratie is het meest efficiënt. Maar daar staat tegenover dat zodra het ontaardt, een monarchie het meest efficiënt is in het onderdrukken van de eigen burger, en democratie het minst. De democratie is ingericht om concentratie van de macht te voorkomen", legt Pfeijffer uit. "Maar het blijft een cyclus, als de democratie verdwijnt zal die altijd weer terugkeren."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie