Binnenland
NOS

Debat Europees Parlement duidelijk signaal naar slachtoffers én daders seksuele intimidatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat Europees Parlement duidelijk signaal naar slachtoffers én daders seksuele intimidatie

Na de onthullingen over het seksuele machtsmisbruik van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, komen nu ook op andere plekken getuigenissen naar de oppervlakte. Zo ook in het Europees Parlement.

De laatste dagen zijn er steeds meer berichten over seksueel misbruik van jonge medewerkers van het Europees Parlement en andere Europese instellingen. Nieuwssite Politico heeft al meer dan 100 getuigenissen verzameld.

Signaal

Het Europees Parlement debatteert vandaag over de kwestie. Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) is een van de initiatiefnemers van het debat. Ze wil dat het onderwerp prominent op de agenda komt.

Ze wil dat er een duidelijk signaal uitgaat van het debat. "We willen de slachtoffers laten weten dat ze niet alleen staan, dat ze gehoord worden. Maar het is ook een signaal, ook hier intern, naar mensen die zich schuldig maken aan dit soort intimidatie en misbruik. Het wordt niet langer getolereerd."

Een cultuuromslag, dat is volgens de Europarlementariër nodig. "De cultuur op de werkplek moet zo zijn dat mensen zich vrij en veilig voelen om dit aan de kaak te stellen."

Seksuele intimidatie heeft volgens haar veel te maken met macht. "Ik weet zeker dat dit overal voorkomt, ook in de politieke context. Dus ook in de nationale politiek. Daarom is het belangrijk dat we elkaar erop aanspreken en er in het openbaar over spreken."

Maar ook seksisme speelt volgens haar een rol. "Mensen denken vaak dat seksistische grapjes moeten kunnen, dat je daar niet zo flauw over moet doen. Maar daardoor wordt vaak wel een sfeer geschapen waarin grensoverschrijdend gedrag veel makkelijker voorkomt", aldus In 't Veld.

'Debat Europees Parlement duidelijk signaal naar slachtoffers én daders

Ster advertentie
Ster advertentie