Binnenland
NOSNTR

Ouders van niet-Nederlandse afkomst aanzienlijk vaker hard aangepakt bij toeslagenaffaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders van niet-Nederlandse afkomst aanzienlijk vaker hard aangepakt bij toeslagenaffaire

Mensen van buitenlandse afkomst kregen aanzienlijk vaker te maken met een hardere fraudeaanpak van de Belastingdienst dan personen van Nederlandse afkomst. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens na analyse van alle aanvragers van kinderopvangtoeslag in de jaren 2014 en 2018, toen het toeslagenschandaal nog niet aan het licht gekomen was.

Ouders van niet-Nederlandse afkomst aanzienlijk vaker hard aangepakt bij toeslagenaffaire

“Dit rapport bevestigt nogmaals aan de hand van hele precieze cijfers wat er gebeurd is”, vertelt Derya Selvi, een van de gedupeerden, in Nieuws en Co. “Het vermoeden wat we al die tijd al hadden, wordt met dit rapport wel heel goed bevestigd.”

Ouders

“Vanochtend werden de ouders die de klacht hadden ingediend, kregen een mail met een vooruitblik van de samenvatting van het rapport. Toen begon mijn telefoon roodgloeiend te staan met ouders die zeiden: wow, wat goed. We hopen dat dit iets gaan doen.”

Gevolgen

“Het mooiste aan het rapport is dat in de conclusie gezegd wordt dat de bewijslast nu bij de Belastingdienst ligt. Ik hoef eigenlijk niet meer te bewijzen dat ik gediscrimineerd ben. Zij mogen nu bewijzen dat ik níet gediscrimineerd ben. Dat geef wel een andere wending.”

Veranderd

“Mijn leven is ontzettend op zijn kop gegaan. Nadat alles aan het licht kwam, dachten wij dat we rust zouden vinden. Er kwam erkenning, het kabinet trad af. Er gebeurde allerlei dingen. Er werden betalingen gedaan, er kwamen excuses. We kregen een platform en konden onze stem laten horen. Jarenlang was er echt niemand die wilde luisteren.”

“Het tegenovergestelde gebeurde eigenlijk. Heel veel van ons raakten de weg kwijt. We voelden ns allemaal een beetje onveilig op een gebeid wat ons niet bekend was. Tijdens die hele affaire, de moeilijke momenten, voelde veiliger aan dan dat we in het openbaar herkend werden overal en ook aangesproken worden. Ook door andere gedupeerden. Die vragen: zou jij mij kunnen helpen? Weet jij wat ik kan doen?”

Compensatie

“Wij hebben in 2020 een integrale beoordeling gehad en deelbetalingen ontvangen. Die klopten niet, dus wij maakten bezwaar. Dat is inmiddels twee jaar geleden en dat bezwaar is nog steeds niet in behandeling genomen.”

“We blijven maar in de malle molen ronddraaien en ik moet wel zeggen dat in mijn eigen dossier, als ik het heel persoonlijk moet benaderen, is er veel veranderd. Er is voortuitgang. Ik heb zeker het idee dat het vooruit gaat. Het gaat heel langzaam, maar ik voel me bevoorrecht. Ik heb wat grotere stappen kunnen zetten. Maar er zijn natuurlijk nog 95.999 ouders die dat niet hebben. Ik kan niet alleen voor mezelf zeggen dat het goed gaat.”

“Het mooiste zou zijn als iedereen gecompenseerd wordt, met één regeling. Een duidelijke, eerlijke regeling, die voor iedereen duidelijk is. Da zou het ideale zijn. Maar ik zou al heel gelukkig zijn als mijn eigen dossier afgehandeld en afgesloten wordt.”

NC derya Selvi

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie