Binnenland
BNNVARA

Vrouwtjesvogels met een gouden strotje

foto: Fotograaf: LidideBoerfoto: Fotograaf: LidideBoer
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwtjesvogels met een gouden strotje

Darwin voedde ons op met het idee dat alleen mannetjesvogels zingen, om de vrouwtjes te bekoren. Maar niets blijkt minder waar: ook vrouwtjesvogels blijken over een gouden strotje te beschikken.

Zingende vrouwtjes

Als je in ons land een vogel hoort zingen, mag je ervan uitgaan dat het een mannetje is. Tenzij het een roodborst is want daar zingt het vrouwtje net zo hard mee. Maar niet overal ter wereld houden de vrouwtjesvogels hun snavel.

Vrouwtjesvogels zingen wel degelijk

Katharina Riebel, onderzoekster aan de Universiteit Leiden deed samen met andere wetenschappers onderzoek naar zingende vrouwtjesvogels zoals van de alpenheggemus, roeststaartgors en rode kardinaal. Ze bestudeerde 300 soorten vogels in met name de VS en Australiƫ. Bij maar liefst 70 procent bleken ook de vrouwtjes te zingen.

Quote

Katharine Riebel

Vraag is niet waarom sommige vrouwtjes zingen, maar waarom andere daarmee gestopt zijn.

Citizen science

Om een nog beter beeld te krijgen van zingende vrouwtjesvogels roepen twee Amerikaanse onderzoekers de hulp in van het publiek. Ze hebben in samenwerking met Universiteit Leiden een citizen science project opgezet. Wie een vogel hoort zingen en zeker weet dat het een vrouwtje is, kan dit doorgeven op hun website Female Bird Song.

Volgens de onderzoekers wordt het tijd om korte metten te maken met het idee dat alleen mannetjesvogels zingen. Door de stambomen van diverse zangvogels te bestuderen blijkt dat de allereerste zangvogel vrouwtjes reeds zongen. Het is nu de vraag waarom vele vrouwtjesvogels gestopt zijn met zingen, en als ze wel zingen waarom ze dat dan nog doen.

Volgens Katharine Riebel zingen vrouwtjes waarschijnlijk om de volgende redenen:

  1. Veroveren van een territorium
  2. Concurrenten uit de buurt houden
  3. Partner te verleiden

In Nederland bestaat er een duidelijke vrouwtjesvogel die zingt: de roodborst. En dat klinkt als een watervalletje en is een van de weinige vogels die het hele jaar door en vooral vroeg in de ochtend zingt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie