Binnenland

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer dreigt met kort geding tegen SP

BNNVARA
foto: Screenshot filmpje SPfoto: Screenshot filmpje SP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cartoonist Ruben L. Oppenheimer dreigt met kort geding tegen SP

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer eist in De Nieuws BV dat de SP de campagnevideo met 'Hans Brusselmans' offline haalt. Volgens de cartoonist heeft de SP ongevraagd illustraties van hem gebruikt in de video.

In de veelbesproken campagnevideo van de SP trekt 'Hans 'Brusselmans' het toilet door. Aan het koordje van het toilet hangt een trekpop van Mark Rutte. Het lichaam van de trekpop is identiek aan een cartoon die Oppenheimer enkele jaren geleden maakte van minister Ivo Opstelten, het hoofd van Rutte is afkomstig van een tekening van cartoonist Mirjam Vissers. Hier is Oppenheimer het niet mee eens. Hij eist dat de SP vanmiddag uiterlijk om 16:00 uur de video te verwijderen.

Oppenheimer eist daarnaast dat het partijbestuur van de SP een rectificatie publiceert waarin duidelijk wordt dat de cartoonist geen toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de cartoon. Mocht de SP dit niet doen, dan zal hij verdere stappen ondernemen. Partijvoorzitter Ron Meyer is verrast en reageert kort: ''Het is simpel, wij zoeken het uit. Als er een fout is gemaakt vanuit onze kant, dan zetten wij dat vandaag nog recht.''

UPDATE:

De SP heeft toegegeven dat zij een fout heeft gemaakt. Op YouTube is een nieuwe versie van de campagnevideo te zien, waarin de trekpop van Rutte is vervangen door een trekpop van Rob Jetten.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie