Binnenland
NOS

Kabinetscrisis dreigt in België na 'Soedan-rel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinetscrisis dreigt in België na 'Soedan-rel'

De N-VA, de grootste partij van België, dreigt met een regeringscrisis als staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie gedwongen wordt op te stappen. Francken ligt onder vuur omdat hij gelogen zou hebben over de uitzetting van een groep Soedanezen.

De 'Soedan-rel', zoals de kwestie in Belgische media is gaan heten, draait om de uitzetting van verschillende illegale Soedanezen. Bij terugkomst beweerden enkelen van hen dat ze gemarteld werden. Zij werden direct na hun landing opgepakt en met stokken geslagen. Vooraf bestond al vrees dat dit zou plaatsvinden.

Regeringscrisis in België na uitzetting Soedanezen

De kwestie escaleerde verder toen bleek dat Francken loog over nog uit te voeren uitzettingsvluchten. Regeringspartij CD&V wil dat de staatssecretaris opstapt. "Een CD&V'er zou niet zijn aangebleven", zei partijvoorzitter Wouter Beke daarover.

Populaire staatssecretaris

N-VA-leider Bart de Wever weigert zijn partijgenoot te laten vallen en dreigt alle ministers terug te trekken zodra Francken gedwongen wordt af te treden. Dan valt het kabinet en volgen er vermoedelijk vervroegde verkiezingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Vlaams-nationalistische partij speelt hoog politiek spel, volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn. "De N-VA wil gebruikmaken van de enorme populariteit van Theo Francken. In oktober zijn er lokale verkiezingen, maar de partij doet het op gemeenteniveau als relatief jonge partij niet zo lekker."

Power play of chantage?

"Het is een staaltje 'power play' wat we hier zien", volgens Van Hoorn. De N-VA hoopt namelijk dat vervroegde, landelijke verkiezingen tegelijk zullen vallen met de lokale verkiezingen, waardoor de nationale populariteit ook lokaal verzilverd kan worden.

De andere partijen doorzien het spel, maar kunnen er niets aan doen. "Zij willen enerzijds Francken weg hebben, maar anderzijds schieten ze zichzelf ermee in de voeten als het kabinet valt, want dan gaat N-VA er met de politieke winst van door."

Premier Charles Michel noemt de werkwijze van N-VA 'chantage' en zegt 'niet onder de indruk te zijn'. "Ik laat mijn agenda niet dicteren door de oppositie."

Het onderzoek naar de getuigenissen van de Soedanezen loopt nog. Deze maand wordt de uitslag daarvan verwacht.

Demonstranten eisen het aftreden van staatssecretaris Francken. "Theo, ga weg" staat er op het bord.

Ster advertentie
Ster advertentie