Binnenland
AVROTROS

'De Duitse justitie is vastbesloten om sekteleider Robert B. lang achter de tralies te krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Duitse justitie is vastbesloten om sekteleider Robert B. lang achter de tralies te krijgen'

De Duitse politie heeft opnieuw een inval gedaan bij de Nederlandse Orde der Transformanten. Dat gebeurde in het klooster Graefenthal, net over de grens bij Nijmegen, waar de geloofsgemeenschap huist. De inval komt zes weken na een politieactie waarbij een 25-jarige vrouw werd bevrijd en waarbij de religieuze leider, de 58-jarige Robert B., werd gearresteerd.

Video niet beschikbaar

Silvan Schoonhoven, journalist van de Telegraaf, volgt de zaak op de voet en legt in Stax&Toine uit waarom er nu weer een inval heeft plaatsgevonden: "De Duitse justitie is vastbesloten om Robert B. lang achter de tralies te krijgen. Hij wordt verdacht van mishandeling, verkrachting en wapenbezit. Het bewijs daarvoor is blijkbaar toch nog niet helemaal rond en daarom heeft de politie deze inval gedaan, op zoek naar computers, telefoon, waar nog gegevens op staan die de zaak kunnen ondersteunen."

Groep nudisten

Volgens Schoonhoven is het een beetje 'mysterieus' waar de Orde der Transformanten nou precies voor staat. Het is christelijk van origine. Het komt voort uit een groep nudisten. Het is ook een groep waar vrije seks aan de orde van dag is en leden dragen grote geldbedragen af aan die club. Herhaaldelijk in opspraak geweest omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij moordaanslagen op ex-leden danwel op mensen die de groep lastig vielen."

Kort geleden werd ook de leider van een andere Nederlandse geloofsgemeenschap aangehouden door de Duitse politie. "Ook hier ging het om een inval in een oud gebouw en ook hier bij wordt de Nederlandse leider verdacht van mishandeling en misbruik. Er lijkt geen verband te bestaan, maar het is natuurlijk wel heel frappant." Volgens Silvan Schoonhoven is het moeilijk te verklaren waarom zo'n groep juist in Duitsland gaat zitten: "De Duitse politie is juist feller op dit soort groepen. Je zit daar niet veiliger dan in Nederland."

Silvan Schoonhoven over de zaak sekteleider Robert B.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie