Binnenland
AVROTROS

'Klaas Knot loopt tegen zijn eigen beleid': 5 vragen over de miljardentekorten voor huizen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Klaas Knot loopt tegen zijn eigen beleid': 5 vragen over de miljardentekorten voor huizen

In 2030 moeten er 900.000 nieuwe woningen zijn gebouwd. Maar de financiering van woningbouwplannen is nog verre van rond. Bij gemeenten en provincies is snel, veel geld nodig om meer huizen te kunnen bouwen. Moeten gemeenten niet creatiever zijn? Of moet er juist meer landelijke regie worden gevoerd? 5 vragen worden beantwoord door Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft.

1. Hoeveel geld hebben de gemeenten en provincies nodig?

De gemeenten geven aan ongeveer tussen 11 en 17 miljard nodig, vertelt Boelhouwer. "De gemeente heeft dit geld nodig om de exploitaties rond te krijgen. Zo moet er bijvoorbeeld grond gesneerd worden en infrastructuur worden aangelegd. Een woning heeft ongeveer 15.000 euro nodig, de gemeente Utrecht heeft 60.000 nieuwe woningen nodig en heeft 7,1 miljard gevraagd."

2. Sociale huurwoningen zijn niet te krijgen. Starters hebben amper mogelijkheden. Wat is de topprioriteit?

Gemeenten moeten beginnen met de plannen die ze hebben. "Uit onderzoek van het Rijk blijkt dat er in principe 900.000 woningen kunnen worden gebouwd, dit is alleen nog niet financieel onderbouwd."

3. Kijken gemeenten wel genoeg naar innovatieve plannen, zoals bijvoorbeeld prefab woningen?

Vooral de bouwbedrijven zijn creatief en innovatief bezig. "Je ziet dat er in toenemende mate wordt geïndustrialiseerd. Bij sommige Tiny Houses zoals 'WikiHouses' kunnen niet in de stad worden geplaatst. Vaak wordt gezegd dat de bouw niet innovatief is, dat is niet terecht."

4. Moet er niet veel meer landelijke regie worden gevoerd? Moet dit niet gewoon worden weggehaald bij het rijk?

Ja, dat wordt nu ook gedaan. "De minster heeft nu landelijk aangegeven dat er meer woningen nodig zijn." De financiering is alleen nog een probleem, stelt Boelhouwer. "Je kan gemeenten niet dwingen om enorme verliezen te nemen. Naast regie is er vooral financiële ondersteuning nodig."

5. Vorige week waarschuwde Klaas Knot van De Nederlandse Bank voor een barstende bubbel. Hoe lang kan deze situatie aanhouden?

Boelhouwer vreest dat dit nog wel even zo blijft. "Het gaat nu alleen mis als er een zwaar economische crisis komt, of dat de hypotheekrente gaat stijgen; beide is niet verwacht." Knot heeft het deels zelf veroorzaakt, stelt Boelhouwer. "Door de kapitaalmarkt zo ruim te maken waardoor de rente zo laag ligt. Het is zijn eigen beleid waar hij tegen aan loopt."

“Klaas Knot loopt tegen zijn eigen beleid aan”: 5 vragen over de miljardentekorten voor woningbouw

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie