'Leven met water is onderdeel van onze cultuur'
- Nieuws
- 'Leven met water is onderdeel van onze cultuur'
[KRO-NCRV] Natgeregend vanmorgen? Het kan je niet ontgaan zijn. Vanmorgen was het urenlang aan één stuk door aan het regenen. Deze hevige regenbuien komen steeds vaker voor. Op dit soort dagen begrijp je des te beter hoe belangrijk het is dat dit water snel weer weg kan om overlast te voorkomen.
Ghislaine Plag spreekt hierover in De Ochtend met Nederlands eerste watergezant Henk Ovink.
''Door klimaatverandering worden die extremen nog extremer'', zegt Ovink over de extreme regenbui van vandaag. ''Daar zijn steden over de hele wereld en in Nederland niet altijd klaar voor.'' De laatste jaren is in Nederland dan ook flink gewerkt aan de vraag: hoe gaan we met al het water om? Vooral een goed rioolsysteem is belangrijk om overstromingen te voorkomen of beperken.
Groene stad
Water is vooral in de stad lastiger om weg te krijgen, omdat de stad verhard is. Er lig asfalt, steen en beton. Dit houdt - in tegenstelling tot parken en pleinen - het water niet vast. Daarom is volgens Ovink een groene stad erg belangrijk. ''Een groene stad kan dat water makkelijker tijdelijk vasthouden en ook weer afgeven.'' In Nederland worden allerlei innovatieve ideeën bedacht om met dat water om te gaan. ''Zo is er in Rotterdam nu een waterplein ontwikkeld'', zegt Ovink.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
''Water is nooit ver weg en dat is ook wel de kracht van Nederland. Het wordt soms gezien als bedreiging, maar voor het grootste gedeelte toch echt wel als kans. Dat komt omdat leven met water zo’n onderdeel is van onze cultuur.'' Dat blijkt wel, want watermanagement is een belangrijk exportproduct geworden voor Nederland.
Henk Ovink vertelt hier meer over in de uitzending.
Video niet beschikbaar