Binnenland

Herdenkingsmonumenten voor coronaslachtoffers in Overijsselse gemeente: 'Iedereen hier kent wel iemand die eraan is overleden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herdenkingsmonumenten voor coronaslachtoffers in Overijsselse gemeente: 'Iedereen hier kent wel iemand die eraan is overleden'

Het Overijsselse Zwartewaterland wil drie monumenten plaatsen om de ruim 100 coronaslachtoffers in de gemeente te herdenken. Dat staat in een gemeentebericht. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met burgemeester Eddy Bilder.

Video niet beschikbaar

De gemeente Zwartewaterland in Overijssel is hard geraakt door de coronacrisis. Ruim honderd inwoners zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Daarom wil burgemeester Eddy Bilder meerdere monumenten oprichten voor de slachtoffers. "In de drie grootste kernen willen we een herinneringsplek inrichten", aldus Bilder in het NOS Radio 1 Journaal.

"We weten nog niet hoe die monumenten eruit zullen zien. We hebben gedacht aan een bankje met een plaquette. Maar we willen eerst onze inwoners betrekken bij het proces. We hebben via de media een oproep gedaan. Inwoners kunnen via e-mail of schriftelijk een suggestie indienen. Uit die verzameling gaan we de meest passende ideeën uitwerken."

Schrijnend

De monumenten zijn bedoeld voor nabestaanden die tijdens de pandemie slechts beperkt afscheid konden nemen van hun overleden naasten. "Het is nog steeds iets wat de mensen bezighoudt. Er is in onze gemeente niemand die niet iemand kent die aan het coronavirus is overleden."

Bilder: "Mensen stierven in volstrekte eenzaamheid omdat ze in een verpleeg- of verzorghuis woonden. Het is ook meerdere keren voorgekomen dat in één gezin de beide ouders stierven in een paar weken. Heel schrijnend allemaal. Dat heeft natuurlijk een enorme impact."

Herdenken

Ook in andere gemeenten zijn al coronamonumenten geplaatst. Zo werd in september een monument onthuld in het Brabantse Oisterwijk en is er vorige week een gedenkteken op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvliet geplaatst. Ook zijn er coronamonumenten te vinden op zes begraafplaatsen in de gemeente Kampen, dat naast Zwartewaterland ligt.

r1jn overijssel

Ster advertentie
Ster advertentie