Binnenland
AVROTROS

Hoe de Europese bureaucratie bijen bestrijdt

foto: Gewassen besproeienfoto: Gewassen besproeien
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de Europese bureaucratie bijen bestrijdt

Een onderzoek waarin wordt aangetoond dat een bestrijdingsmiddel 2500 keer schadelijker is dan gedacht, wordt genegeerd omdat het twee dagen te laat werd gepubliceerd. De hoofdonderzoeker, dr. Martina Vijver, baalt.

Video niet beschikbaar

{podcast audio="100877" caption="#126 Een giftige cocktail met bestrijdingsmiddelen, Europa en insecten. " }
De eco-toxicoloog heeft onderzoek gedaan naar de stof thiacloprid, die behoort tot de groep neonicotinoïden. Deze veelgebruikte bestrijdingsmiddelen blokkeren de neuronen van insecten, waardoor ze sterven. Het middel wordt vooral in de landbouw gebruikt, om gewassen te beschermen. Vijver doet dat onderzoek in een unieke setting, namelijk een buitenlab.
Het Ctgb, het College voor toelating gewasbescherming en biocide, dat over toelating van deze stoffen adviseert, is het niet eens met de zienswijze die professor Vijver in de uitzending naar voren brengt. Lees hier de briefwisseling tussen het college en professor Vijver.

EFSA

Doordat de onderzoeksresultaten twee dagen na het sluiten van de bezwaarprocedure zijn gepubliceerd, kunnen ze niet worden meegenomen in de Europese herbeoordeling van de EFSA, de Europese voedsel- en warenautoriteit, bestaat er een kans dat het middel nog vijf jaar lang gebruikt mag worden.
De conclusie was al een tijdje duidelijk, maar het wetenschappelijke tijdschrift verscheen pas later. En dat terwijl uit het onderzoek van Vijver blijkt dat het middel 2500 keer schadelijker is dan eerst werd gedacht. Met insectensterfte tot gevolg. Vijver: "alle insecten hebben een functie. Ze behouden het natuurlijk kapitaal, zoals waterkwaliteit. Niemand wil langs een vieze sloot fietsen".

Hoop

Vijver onderstreept de woorden van dr Kelder als hij zegt dat grote producenten een sterke lobby hebben. Volgens Vijver wegen de economische belangen namelijk zwaar in Europa. "Wij zijn ons ervan bewust dat we als wetenschap een klein radartje zijn in de besluitvorming."
Met het verbieden van thiacloprid zijn de problemen niet meteen verholpen. "Dan wordt er door de industrie een nieuwe stof aangevraagd. Om de twee a drie minuten wordt er een stof op de markt gebracht. Europa en de wetenschap lopen dus constant achter."
Toch gloort er hoop aan de horizon. Het kan zijn dat de Nederlanders het onderzoek hebben aangedragen tijdens de stemming. "Dan kan minister Carola Schouten laten zien hoe belangrijk zij het vindt dat er gewasbeschermingsloze landbouw komt in Nederland."

Martina Vijver

Ster advertentie
Ster advertentie