Binnenland
AVROTROS

'Steeds meer tv-programma's schakelen nazorg voor de kijker in'

foto: Olivier DOULIERY / AFPfoto: Olivier DOULIERY / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Steeds meer tv-programma's schakelen nazorg voor de kijker in'

Een schietpartij op een school, seksueel geweld, of een film over anorexia. Het lijkt wel of series en films steeds vaker om dit soort heftige thema's draaien. Maar: ze bieden ook steeds vaker informatie aan over waar je hulp kunt vinden.

Misschien wel dankzij de Netflix-serie 13 Reasons Why, waarvan het laatste seizoen net verschenen is. Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest en psycholoog van MIND Korrelatie Jean-Pierre van de Ven vertellen in Stax&Toine over serie-hulpverlening.

Bij MIND Korrelatie kun je bellen, chatten of mailen met hulpverleners, vertelt Van de Ven: "Maatschappelijk werkers of psychologen praten dan met je over wat je dwars zit. En dan kunnen we je helpen om verdere hulp te zoeken." Hij ziet dat steeds meer programma’s MIND Korrelatie inschakelen: "Ze voelen zich verantwoordelijk."

Series zijn heftiger geworden

Volgens Hassler-Forest zijn Amerikaanse dramaseries inderdaad heftiger geworden. "Waar ze eerst onschuldig vermaak boden en controverse zoveel mogelijk vermeden, zoeken ze dat nu juist steeds meer op. De toename van streamingdiensten betekent concurrentie, ze richten zich meer op het individu en willen iets bieden wat niet op televisie ook al te zien is: en dus heb je sneller is wat aanstootgevend of mogelijk traumatiserend is."

Maar we schieten volgens Hassler-Forest snel in de paniek als we iets niet kennen. "We zijn bang dat media invloed op jongen kijkers kunnen hebben, bij videospellen, TikTok, video's op YouTube of hiphopmuziek, een beetje de media die voor oudere kijkers onwennig kan zijn. Dan willen we het zekere voor het onzekere nemen."

Scène eruit geknipt

Geen wonder ook, zegt Van de Ven: "Het is ook wel misgegaan. Er zijn programma’s geweest die uit de hand liepen, omdat ze zoveel mogelijk kijkers wilden trekken. Love Island is wat mij betreft terecht van de zender gehaald, omdat de crew deelnemers aanmoedigde om over seksuele grenzen te gaan."

Dat het misging was voor de makers van 13 Reasons Why een belangrijke reden voor de waarschuwingen, en knipten ze de zelfmoordscène alsnog uit de serie.

Heb jij zelf hulp nodig, ga dan naar mindkorrelatie.nl of benader 113 door 113 te bellen of ga naar 113.nl.

Hulpverlening na televisieseries

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie