Naar homepage
Binnenland

Volg de persconferentie van Rutte en De Jonge live op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg de persconferentie van Rutte en De Jonge live op NPO Radio 1

Vanmiddag houden demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge weer een persconferentie over de stand van zaken rondom het coronavirus in Nederland. De persconferentie begint waarschijnlijk om 14.00 uur. De verwachting is dat het kabinet vandaag een avondklok aankondigt. Je volgt de persconferentie van Rutte en De Jonge vanmiddag live op NPO Radio 1.

De avondklok die het kabinet in wil gaan voeren is bedoeld om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus een halt toe te roepen. Momenteel lopen de besmettingscijfers terug, maar de verwachting is dat deze weer gaan stijgen wanneer de Britse besmettelijkere variant van het coronavirus de overhand krijgt. Met de avondklok worden contacten tussen personen nog verder teruggedrongen, om zo de verspreiding van de Britse variant af te remmen. De avondklok die het kabinet overweegt heeft een begintijd van 20.30 uur en een eindtijd van 4.30 uur. Deze zou dan op zijn vroegst vrijdag in gaan.

Naast de avondklok liggen er nog meer maatregelen op tafel. Zo wordt er gepraat over het verder inperken van het thuisbezoek, nu mag men nog twee mensen thuis ontvangen, dat aantal gaat dan naar één.

Ook denkt het kabinet over verdere inperkingen van het vliegverkeer. Zo spreekt men naast de verplichte PCR-test ook over een verplichte sneltest voor personen die terugkeren uit hoogrisicogebied. Volgens de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is dat momenteel de hele wereld. De sneltest-regel geldt nu alleen voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Ook een vliegverbod vanuit deze twee laatstgenoemde landen ligt op tafel.

De extra maatregelen kunnen nog veranderen. Na de persconferentie zal RIVM-directeur Van Dissel in een technische briefing de Kamer informeren. Daarna, om 15.30 begint er een Kamerdebat, daar moet duidelijk worden of het kabinet voldoende steun krijgt voor de maatregelen.

Je volgt de persconferentie van Rutte en De Jonge vanmiddag live op NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie