Binnenland
NOS

'Dienstplicht' nu ook voor meisjes, prinses Amalia krijgt ook een uitnodiging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dienstplicht' nu ook voor meisjes, prinses Amalia krijgt ook een uitnodiging

Dit jaar vallen meisjes voor het eerst onder de dienstplicht. Alle meisjes die in 2003 geboren zijn, krijgen deze week een brief van het ministerie van Defensie met de mededeling dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Het gaat om iets meer dan honderduizend jonge meiden. Onder hen is ook prinses Amalia, die op 7 december 17 jaar wordt.

Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat ze niet denkt dat hierdoor meer vrouwen worden aangetrokken: "De cultuur bij Defensie is bijzonder weerbarstig en dat weerhoudt heel wat mensen om daar te gaan werken. Dat is eigenlijk heel jammer want het bedrijf biedt verder veel kansen."

Meisjes wijzen op carrière bij krijgsmacht

In de brief staat, net als in de brief die jongens al decennia krijgen, dat de militaire dienstplicht nog bestaat, maar dat de plicht om op te komen is opgeschort. De Tweede Kamer besloot in 2018 toch dat de dienstplicht ook voor meisjes moet gelden, vanwege de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Bijkomend voordeel is dat het ministerie van Defensie de meisjes kan wijzen op een carrière bij de krijgsmacht. Al jaren wordt daarop ingezet, maar slechts 10 procent van de militairen is nu vrouw. "Ik denk niet dat dit gaat werken. Er zijn al vaker campagnes richting vrouwen gehouden en wat je ziet is dat het percentage vrouwen niet stijgt, maar al jarenlang stabiel is", zegt Anne-Marie Snels. Volgens haar zijn daar twee oorzaken voor: "Enerzijds is het voor vrouwen niet makkelijk je te handhaven in een mannencultuur bij Defensie. Vrouwen worden toch vaker slachtoffer van pestgedrag, intimidatie, sociaal ongewenst gedrag etc. Dat blijkt ook uit onderzoek. Die cultuur is niet prettig en moet doorbroken worden. Anderzijds kent Defensie geen marktconforme arbeidsvoorwaarden waardoor het laag op het lijstje staat bij jongeren."

De opkomstplicht is in 1997 opgeschort. De Koude Oorlog was voorbij en grote, dure legers waren niet meer nodig, was de gedachte. De taak van de krijgsmacht verschoof naar crisisbeheersingsoperaties, waar dienstplichtigen alleen vrijwillig aan mochten meewerken. Sindsdien heeft defensie ingezet op professionalisering van het leger. Militairen blijven nu langer in dienst en er is geïnvesteerd in de opleidingen.

'Kan ooit nodig zijn'

Sinds het opschorten van de dienstplicht zijn dienstplichtigen nooit opgeroepen. "Maar we weten niet wat er in de toekomst kan gebeuren", zegt minister Ank Bijleveld in een boodschap aan alle meisjes. "Als de veiligheid van ons land ooit weer ernstig bedreigd wordt, kan het nodig zijn dat de dienstplichtigen wel het leger in moeten."

Jonge meiden die nu al weten dat ze absoluut niet een eventuele dienstplicht willen vervullen, kunnen overigens geen bezwaar maken. Dat kan pas als ze een oproep krijgen.

Wat prinses Amalia met de dienstplichtbrief gaat doen, is nog niet bekend. In een schriftelijk reactie schrijft de Rijksvoorlichtingsdienst: "Het is inderdaad juist dat prinses Amalia net als alle Nederlandse jongeren die in 2020 zeventien jaar worden deze brief ontvangt. Wij kunnen op dit moment echter niet vooruitlopen op de wijze waarop prinses Amalia te zijner tijd met het oog op haar toekomst wil kennismaken met Defensie".

Dienstplicht meisjes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie