Meeste Nederlanders voor uitbreiding aantal militaire activiteiten, óók in de eigen omgeving
- Nieuws
- Meeste Nederlanders voor uitbreiding aantal militaire activiteiten, óók in de eigen omgeving
De meeste Nederlanders steunen uitbreiding van het aantal militaire activiteiten, óók als die uitbreiding voor extra overlast in de eigen omgeving zorgt. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Kieskompas onder ruim 10.000 mensen in opdracht van de NOS en de regionale omroepen. Erwin van Nuland, coördinator onderzoeksjournalistiek voor de regionale omroepen en de NOS vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Over het algemeen is er in Nederland brede steun voor de uitbreiding van het aantal militaire activiteiten. Tussen de 80 en 90 procent van de Nederlanders is voor, afhankelijk van de genoemde activiteit.
'Not in my backyard' valt mee
Het principe 'Not in my backyard' valt mee, vertelt van Nuland. Hiermee wordt bedoeld of je het ook oké vindt als de activiteiten bij jou in de omgeving plaatsvinden. "Het percentage daalt een beetje ten opzichte van de algemenere vraag, maar is niet significant. Het gaat om 60, 70 procent van de Nederlanders. Zij zijn voor uitbreiding, ook in hun eigen omgeving", vertelt van Nuland.
In grote lijnen is er overal in Nederland draagvlak voor het uitbreiden van defensie-activiteiten. In sommige provincies zijn er wel verschillen te zien, bijvoorbeeld in Noord-Holland: in de kop van de provincie en Alkmaar en omgeving is er meer steun dan in omgeving van Amsterdam en Haarlem.
Protesten van het stille midden
Het valt op dat mensen minder kritisch lijken als ze al ervaring hebben met militaire activiteiten in hun omgeving. De regio's rond Leeuwarden en Volkel bijvoorbeeld, waar geoefend wordt met straaljagers, zijn positiever dan de rest van het land. "Op twee locaties waar er plannen zijn, in Flevoland en de regio Twente, zie je het ook", zegt van Nuland. Uitzondering is Eelde in Drenthe, daar zijn mensen niet zo positief over mogelijke uitbreidingen.
Er zijn veel protesten tegen extra activiteiten. Het lijkt erop dat dit het stille midden is dat spreekt. "Dit is ook waarom we het hebben onderzocht, omdat we vaak protesten zien. We gaan erheen als NOS en als regionale omroepen en willen weten; waar staat een protest voor?", zegt Nuland. "Staat het voor de regio en de omgeving, of 10, 100 of 200 mensen met een protestbord?"
Knopen doorhakken
Eind deze maand verwacht het kabinet knopen door te hakken, dan is er ook meer duidelijkheid over de voorkeurslocaties per type activiteit. "Dan volgen nog een bezwaar- en beroepsprocedures, aan het eind van de maand moet er helderheid zijn voor bewoners", sluit van Nuland af.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.