Binnenland
NOS

Aantal oude diesels op Nederlandse wegen daalt hard

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal oude diesels op Nederlandse wegen daalt hard

Er rijden steeds minder oude dieselauto's op de Nederlandse wegen. Tien jaar geleden reden er nog bijna 600.000 diesels van voor 2001. Dat aantal is gedaald tot 155.000. Vooral in de grote steden worden de oude diesels een zeldzaamheid, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De oude relatief vervuilende diesels gaan kapot of zijn aan vervanging toe en worden afgedankt, zegt Marjolein Jaarsma van het CBS. Maar de afgelopen jaren daalde het aantal oude diesels sneller dan vijf jaar geleden.

'Vooral in de grote steden zien we dit soort auto's de laatste jaren steeds minder'

Dat speelt volgens Jaarsma vooral in de grote steden. "Dat lijkt behalve door het natuurlijk verloop ook samen te gaan met de instelling van milieuzones of bijvoorbeeld slooppremies."

Halvering in Rotterdam

Rotterdam hanteert zo'n milieuzone sinds begin vorig jaar. De slooppremie geldt sinds 2014. "Daar zien we dat de afname van het aantal oude diesels groter is dan gemiddeld in Nederland en groter dan in andere stedelijke gebieden. In 2016 halveerde het aantal oude diesels er zelfs. Die maatregelen lijken een extra effect te hebben gehad", zegt Jaarsma.

Ster advertentie
Ster advertentie