Binnenland
MAX

Nederlandse kerken, kastelen en ander historisch erfgoed in gevaar door klimaatverandering

foto: Romaine (Wikipedia)
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse kerken, kastelen en ander historisch erfgoed in gevaar door klimaatverandering

Ons historisch erfgoed wordt bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Zoals droogte, hitte en extreme regenval. Dat concludeert kunsthistoricus Thijs Weststeijn in zijn boek De Toekomst van het verleden. Hij vertelt erover in Villa VdB.

Limburg

Ook in Nederland loopt cultureel erfgoed nu al gevaar door klimaatverandering. "Een voorbeeld zijn de overstromingen in Limburg twee jaar geleden waarbij de oude kerk in Valkenburg onder water is gelopen", vertelt Weststeijn. "Ook kastelen en Romeinse bruggen in de Maas zijn beschadigd. Dat was voor mij een duidelijk signaal." Westeijn woont zelf in Amsterdam en ziet met eigen ogen hoe de hoofdstad ook niet ontkomt aan klimaatverandering. "Zoals bekend is Amsterdam gebouwd op houten palen. Dat systeem gaat eeuwenlang goed als het maar nat genoeg is. Door steeds drogere zomers daalt het grondwaterpeil, waardoor die palen gaan rotten. Huiseigenaren worden min of meer gedwongen door de gemeente om die houten palen te vervangen door beton."

Overstromingsgevaar

Uit onderzoek van de Universiteit van Delft blijkt dat van de 60.000 Nederlandse rijksmonumenten tien procent te lijden heeft onder overstromingsgevaar. Het dubbele daarvan heeft te maken met verzakkende fundamenten. In Europa is de situatie in Venetië het meest dramatisch. "Door de stijgende zeespiegel is de kathedraal van San Marco al herhaaldelijk overstroomd met vrij dramatische gevolgen."

Demonteren

Er zijn verschillende oplossingen denkbaar om erfgoed te beschermen. "Het is technisch mogelijk om historisch erfgoed te demonteren en elders weer op te bouwen", vertelt Westeijn. "In de jaren zestig zou de Egyptische tempel van Taffeh door de bouw van een stuwmeer onder water komen te staan. Toen heeft de UNESCO besloten om die tempels in stukken te zagen en naar elders te verplaatsen. Onder meer naar een museum in Nederland."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie