Binnenland
NOS

De forensisch-psychiatrische kliniek moet weg uit Den Dolder, maar vindt nergens in de omgeving plek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De forensisch-psychiatrische kliniek moet weg uit Den Dolder, maar vindt nergens in de omgeving plek

De forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder moet weg omdat het huurcontract in 2027 afloopt. De grond zou naar woningbouw gaan. Maar het grootste probleem is: geen enkele gemeente in de omgeving biedt plek. Wat nu?

Forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder moet weg omdat het huurcontract in 2027 afloopt

2027 klinkt ver weg, maar Erik Masthoff, bestuurder van de forensische zorgorganisatie Fivoor die verantwoordelijk is voor de instelling, maakt zich grote zorgen. "Als wij de drie klinieken die daar staan ergens anders moeten onderbrengen, heb je toch zeker wel vijf jaar nodig. Je moet toch ergens anders nieuwe klinieken realiseren en dat betekent feitelijk dat we dat al niet gaan redden voor 2027. Dus dat is voor ons wel een groot probleem", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Niet lukken

"Er is al een aantal jaren geleden besloten dat dat terreindelen verkocht zou worden. Dat voert al terug naar 2015 en ook daarvoor." Sinds dat besluit is de instelling hard op zoek naar een andere locatie. "Het lukt telkens maar weer niet en dat is het grote probleem. Het lukt maar niet om ergens anders plek te vinden."

"Soms is het zo dat we een tip krijgen voor een optie, maar die ligt van veel te ver weg. We moeten toch enigszins in de buurt blijven, omdat die klinieken ook een regionale functie hebben", legt Masthoff uit. "We hebben ook medewerkers nodig hebben en als we die bijvoorbeeld 150 kilometer verder moeten laten rijden. Dat gaat niet."

Gemeenten

De kliniek heeft te maken met een bepaalde radius waar het binnen moet blijven. Daar ziet Masthoff wel opties, maar ze komen bij die opties er niet uit met de gemeenten. "Dat heeft er toch mee te maken dat gemeentes ons liever niet zien komen."

"Ik denk dat het in zijn algemeenheid het niet makkelijk is om een forensische kliniek of een asielzoekerscentrum of iets anders wat daar wat daar op lijkt, wat eventueel overlast of een gevoel van onveiligheid met zich mee kan brengen, ergens te plaatsen", zegt Masthoff.

Maatschappelijke consequenties

Als er geen plek gevonden kan worden voor de instelling komt er volgens Masthoff een tekort een plekken voor een ingewikkelde en risicovolle doelgroep. "In dit soort klinieken zitten veelal mensen die daar met een justitiƫle maatregel zitten. Zij hebben een delict gepleegd. Er zijn dan ook verbanden met psychiatrische problematiek. Die moeten dan tijdelijk klinisch behandeld worden en die moeten daarna weer terugkeren in de maatschappij."

Als die plekken er niet zijn, is er een kans dat die mensen onbehandeld op straat komen. "Met alle gevolgen van dien. Dat is wel een serieus probleem."

OOG fivor

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie