Binnenland
BNNVARA

Gezenderde snoekbaarzen op Marker Wadden

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezenderde snoekbaarzen op Marker Wadden

Sinds de aanleg van de Marker Wadden doet het Nederlands
Instituut voor Ecologie, in samenwerking met Wageningen Marine Research,
onderzoek naar de visstand bij deze nieuwe eilanden in het Markermeer. Dit gebeurt
op veel verschillende manieren maar ook via het zenderen van vissen om zo op
langere termijn hun gebruik van het nieuwe gebied te kunnen bepalen, horen we in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Marker Wadden

De Marker Wadden is een bijzondere door mensen aangelegde eilandengroep in het Markermeer. Het is een groot project dat moet zorgen voor het natuurherstel van het Markermeer. Door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer kon er nieuwe natuur tot ontwikkeling komen. Zowel onder als boven water.

Visstand

Sinds de aanleg wordt er al onderzocht wat de betekenis is voor de visstand. Welke rol spelen de Marker Wadden nu precies bij de ontwikkeling van de visstand? Uit onderzoek is gebleken dat in het voorjaar de ondieptes van de eilanden van groot belang zijn als kraamkamer voor vele soorten vissen.

Gezenderde snoekbaars

Uit deze eerdere onderzoeken bleek dat er een bepaalde roofvis niet wegtrok maar zich het hele jaar ophield rondom de Marker Wadden. Onderzoeker Casper van Leeuwen van het Nederlands Instituut voor Ecologie besloot daarom vorig jaar 20 snoekbaarzen te voorzien van akoestische zenders waarin ook een druk- en temperatuurmeter geplaatst was, waarmee het gebruik van het gebied door deze roofvissen verder onderzocht kon worden. En nu worden de palen met ontvangers die de data van zenders uitlezen uit het water gehaald en kan de data uitgelezen worden.

Dieptes

Zodra de snoekbaarzen voorbij de ontvangers zwemmen worden ze geregistreerd en zo kunnen de onderzoekers over een periode van een heel jaar precies in kaart brengen waar de snoekbaars zich ophoudt: waar, op welke dieptes, en bij welke watertemperaturen. In december zijn er al een paar ontvangers uitgelezen en de resultaten waren bijzonder. De roofvissen vertoonden vooral ’s nachts veel activiteit als ze aan jagen waren in de ondieptes en opvallend genoeg zochten ze overdag de diepe putten op, die zijn ontstaan bij aanleg van de Marker Wadden. Waarom ze dit precies doen is nog niet helemaal duidelijk en hiervoor moeten alle data uitgelezen worden. Maar onze kennis over de mogelijke bijdrage van Marker Wadden aan de natuurontwikkeling in het Markermeer komt hiermee weer een mooie stap verder.

Gezenderde snoekbaarzen op de Marker Wadden

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie