Binnenland
NOS

Langs dromen reizen in een grauw Kabul

foto: Mokum Filmdistributiefoto: Mokum Filmdistributie
  1. Nieuwschevron right
  2. Langs dromen reizen in een grauw Kabul

Na jarenlang oorlog is er nog maar weinig kleur te bekennen in de hoofdstad van Afghanistan. De inwoners van de stad zijn er, leven en dromen. In een nieuwe film van Aboozar Amini leren we het leven kennen in de stad kennen waar hij tot 2001 woonde.

Regisseur Aboozar Amini over zijn film Kabul, City in the wind

Kabul, City in the wind is deze week aangewezen als openingsfilm van het IDFA, het Internationaal Documentaire-Filmfestival Amsterdam. "Dat is een grote eer voor mij", vertelt de Afghaans-Nederlandse filmmaker in NOS Met het Oog op Morgen.

Amini volgt het leven van een buschauffeur en twee kinderen die ogenschijnlijk normale levens leiden. "Mijn idee was vooral om kleine beetjes van hun dagelijkse leven mee te maken." De documentaire heeft daarom een beschouwend karakter. Zonder voice-overs, zonder vraaggesprekken.

Met bijna elke week een bomexplosie valt het niet mee voor inwoners van de stad om een normaal leven te leiden. "Kinderen kennen de grens tussen dromen en realiteit niet zo goed en jammer genoeg zijn hun dromen altijd wat zwaar en donker."

In de film is niet veel kleur gebruikt en dat is bewust gedaan. "Kabul is voor mij geen kleurrijke stad, tenminste nu niet meer. Het is een stad in de wind en die neemt je mee en neemt je dromen ook mee."

Ster advertentie
Ster advertentie