Binnenland
NOS

Quotum moet voor meer topvrouwen zorgen in Californië, moet Nederland volgen?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Quotum moet voor meer topvrouwen zorgen in Californië, moet Nederland volgen?

Beursgenoteerde bedrijven in de Amerikaanse staat Californië moeten voor eind volgend jaar minimaal één vrouw in de raad van bestuur hebben zitten. Regelen ze dat niet, dan kan het bedrijf een boete krijgen van minimaal honderdduizend dollar. De nieuwe wet in Californië is vooruitstrevend en roept de vraag op of Nederland deze aanpak niet moet volgen.

De Amerikanen zijn niet de eerste met een verplicht vrouwenquotum. "In landen als Noorwegen, Duitsland en Frankrijk is dit al langer aan de orde", zegt de voorzitter van Talent naar de Top Mariëtte Turkenburg in Met het Oog op Morgen. Haar organisatie streeft ernaar om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. "Het opleggen van geldboetes als de wet wordt vertreden is wel nieuw."

In de Europese landen met een vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven worden andere maatregelen genomen. "In Noorwegen kunnen bedrijven hun de beursnotering verliezen als ze zich niet aan de regels houden. Er zijn ook landen waar de stoel leeg moet blijven. Daar mag de vacature dus niet worden vervuld."

Nederland

In Nederland is er nog geen verplichting voor beursgenoteerde bedrijven "Op het punt van vrouwen in de top blijven we achter. Bij de beursgenoteerde bedrijven is maar zes procent van de bestuurders vrouw, vergeleken met dertig procent in andere landen." Dat is zonde vindt Mariëtte Turkenburg. "Meer vrouwen betekent meer diversiteit, betere aansluiting met je klanten en meer innovatie. Als je allemaal hetzelfde denkt kom je niet tot nieuwe ideeën."

Zonder wet is het in Nederland niet gelukt om het aantal topvrouwen explosief te laten stijgen. In landen met wel een verplichting ging was dat effect er wel. Toch denkt Turkenburg dat een wettelijke verplichting in Nederland niet de oplossing is. "Op dit moment ben ik nog niet voor een harder quotum. Het is echt een paardenmiddel. Het is typisch Nederlands dat we een moetje liever niet hebben".

Als er de komende jaren geen verbetering meer is dan kan een politieke oplossing de juiste zijn. "Op termijn kunnen we denken: waar geen wil is, is een wet."

Ster advertentie
Ster advertentie