Binnenland
AVROTROS

Vertrouwen in coronabeleid nog nooit zo laag: 'Maatregelen hebben prijskaartje'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen in coronabeleid nog nooit zo laag: 'Maatregelen hebben prijskaartje'

Het vertrouwen in het Nederlandse coronabeleid was nog nooit zo laag. Maar vier op de tien Nederlanders zijn nog te spreken over de aanpak van het demissionaire kabinet van Rutte. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van een lopend vragenlijstonderzoek, dat het RIVM regelmatig uitvoert om de stemming in het land te peilen. Gedragswetenschapper Marijn de Bruin van het RIVM reageert in Humberto: "Het knelt bij de maatregelen die sociaal beperkend zijn."

Veel 'standaardmaatregelen' worden door de meesten nog gesteund. "We zien dat heel veel dingen als handen wassen, drukte vermijden, daar staat 80% nog wel achter", zegt De Bruin. "Het knelt bij de maatregelen die sociaal beperkend zijn. De avondklok, maar vooral ook de regel van maximaal 1 persoon bezoek. We zien bij het RIVM dat dat werkt, want vele tienduizenden ziekenhuisopnames zijn voorkomen. Maar dat heeft dus een prijskaartje."

Behoefte aan houvast

"Het is belangrijk dat mensen houvast hebben, dat er een helder plan is waar mensen zich in kunnen vinden", ziet de RIVM-onderzoeker. "Niet alleen om het virus te bestrijden, maar ook om de lasten van het virus eerlijk te verdelen over verschillende groepen in de maatschappij."

Het onderzoek komt naar buiten in een tijd waarin veel jongeren erop uit trekken en bij elkaar komen. Het Vondelpark in Amsterdam was deze week symbool van de honger naar vrijheid. De Bruin: "Ik zie veel mensen die in een grote stad wonen en met mooi weer naar buiten willen, maar ook heel veel mensen die daar niet waren."


Bredere blik

"Als we kijken naar mensen die zich op een bepaald moment niet aan de maatregelen houden, zullen we alleen dat zien", benadrukt De Bruin. "Maar er waren ook heel veel mensen niet in het Vondelpark. Het is belangrijk dat we dat blijven zien."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie