Binnenland
NOS

Parkeerboetes door scanauto's aanvechten loont

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Parkeerboetes door scanauto's aanvechten loont

Scanauto's van parkeerbeheer schrijven regelmatig onterecht een boete uit. Tot driekwart van de aangevochten parkeerboetes wordt na bezwaar weer kwijtgescholden in de vier grote steden.

Met name in Utrecht en Rotterdam loont bezwaar aantekenen: driekwart van de aangevochten boetes vervielen. In Amsterdam was dat in 2019 tweederde en in Den Haag ruim een derde. Volgens Appjection, een bedrijf dat mensen helpt bij het aanvechten van boetes "verdwijnt de menselijke maat een beetje", dat zegt Max Heck van Appjection in het NOS Radio 1 Journaal.

"Er gaat heel veel automatisch bij die scanauto en dat werkt in theorie misschien goed, maar in de praktijk blijkt dat het toch in veel gevallen niet werkt." Zo herkennen de scanauto's bijzondere situaties niet. De camera's zien niet of iemand net naar de parkeerautomaat loopt of iets staat uit te laden.

Probleem bij de burger gelegd

Ook is de informatie niet altijd gekoppeld aan de registratiesystemen van gemeenten, waarin staat of iemand een ontheffing, een invalideparkeerkaart of een vergunning heeft en dan gaat het mis. "De scanauto ziet de gehandicaptenkaart niet liggen en dat probleem wordt nu bij de burger gelegd."

Joke van der Meij uit Hoorn ondervond het aan den lijve, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Ze parkeerde haar auto in het centrum van Hoorn en betaalde via de app. Die startte om 10:18 uur. De scanauto kwam om 10:17 uur langs en slingerde haar dus automatisch op de bon. Dat is na bezwaar rechtgezet, "maar geen woord van excuus en ik merk dat ik hierdoor toch minder makkelijk de stad inga."

Parkeerboetes door scanauto's aanvechten loont

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie