Binnenland
NOSNTR

Kermisprotest Malieveld: 'Oneerlijk dat wij tot 1 september moeten wachten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kermisprotest Malieveld: 'Oneerlijk dat wij tot 1 september moeten wachten'

Op het Malieveld vond vandaag een demonstratie van kermisexploitanten plaats tegen het verbod op het organiseren van kermissen, dat geldt tot 1 september. Zij willen eerder aan de slag en vinden het oneerlijk dat pretparken wel al open mogen. Op het Malieveld stonden zo'n tachtig tot honderd kermiswagens.

Kermisprotest Malieveld: 'Wij willen eerder open dan 1 september'

Bij de demonstratie stonden naar schatting zo'n 500 betogers. Er is meerdere keren opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden. De kermisexploitanten droegen shirts met "anderhalve meter van de afgrond" erop om aandacht te vragen voor hun financiële situatie in de coronacrisis.

De demonstratie is inmiddels afgelopen, laat verslaggever Beau Heimensen weten in Nieuws en Co.

100 wagens op het Malieveld

In totaal staan er zo’n 100 wagens op het Malieveld. Er waren meer wagens onderweg, maar die werden niet toegestaan. Zij werden naar het stadion van ADO Den Haag gestuurd. Vanuit daar konden de kermisexploitanten met pendelbussen richting het Malieveld.

De demonstratie zou vanochtend om 11.00 uur beginnen, maar is uitgelopen door de grote hoeveelheden demonstranten. Verschillende toegangswegen stonden vanochtend vast.

Hoop vanuit Den Haag

Afgelopen dinsdag overhandigden vijftig kermisexploitanten het kabinet al een brandbrief waarin ze aandacht vragen voor hun branche. In Nieuws en Co liet een van hen, Alice van Heuven, weten dat de branche financieel in de problemen dreigt te komen als er niet snel iets wordt gedaan.

Kermisexploitant Alice: 'Mijn hobby is mijn werk, en mijn werk is mijn leven'

Minister de Jonge zei vandaag dat het kabinet welwillend staat tegenover voorstellen om kermissen eerder dan 1 september toe te staan. Hij erkende dat het hard is voor de kermisbranche en voegde eraan toe dat er “misschien wel iets mogelijk is”, maar dat de branche dan met plannen moet komen.

Ook minister Grapperhaus hoopt dat er een oplossing komt. Hij gaf aan het “geweldig te vinden” als de kermissen in de zomer weer open kunnen. Wel riep hij de demonstranten op om zich goed aan de regels te houden.

Kermisprotest Malieveld: 'Wij willen eerder open dan 1 september'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie