Binnenland
NTRPowNed

Cocktail aan gifstoffen gemeten in de lucht bij Drentse basisschool

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cocktail aan gifstoffen gemeten in de lucht bij Drentse basisschool

Op een basisschool in het Drentse dorp Diever zijn meer dan veertig soorten gifstoffen in de lucht gemeten. Dat heeft ecoloog Guido Nijland van de vereniging Meten=Weten bekendgemaakt in 5 Dagen. "We willen dat de overheid zelf gaat meten en met goed onderzoek komt."

5 Dagen... bestrijdingsmiddelen in de sierteelt Drenthe

Pesticiden van de lucratieve sierteelt blijven lang niet altijd op de akkers, maar worden ook verderop aangetroffen, blijkt uit eerder onderzoek (Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden).

"Het RIVM gaf toen het advies aan de regering om hier nader onderzoek naar te doen, maar dat is afgewezen", zegt ecoloog Guido Nijland. "Dus om er meer aandacht voor te krijgen, zijn we zelf gaan meten."

Eerste metingen

Met een paar buurtbewoners van de vereniging Meten=Weten schraapten ze genoeg geld bij elkaar voor een aantal metingen. "We schrokken echt van de hoeveelheid gifstoffen die we hier vonden", zegt Nijland. "Het bleek nog erger dan we het ons hadden kunnen voorstellen."

Want uit die eerste metingen bleek dat de gifstoffen tot 4 kilometer afstand van de akkers waar pesticiden worden gebruikt kunnen worden gevonden. "En wat ook ernstig was, is dat de stoffen meer binnenshuis dan buitenshuis werden gevonden."

'Het spul is bedoeld om te doden'

Er is nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van blootstelling aan pesticiden voor de gezondheid. Wel wordt de ziekte van Parkinson steeds vaker in verband gebracht met het gebruik van pesticiden. Nijland vindt dat er meer duidelijkheid over de gevolgen van pesticiden moet komen.

"De GGD komt alleen met een brochure over het sluiten van ramen en deuren", zegt Nijland. "Maar dat werkt dus contraproductief. Het is ook niet zo dat het na een paar uur over is. Het blijft dampen. En na een week komen ze wéér spuiten."

Meer dan veertig gifstoffen bij Drentse basisschool

Reden genoeg voor de vereniging Meten=Weten om op verschillende locaties in Drenthe filters te plaatsen. Op deze manier worden hoeveelheden en soorten gif in de lucht gemeten.

Basisschool De Singelier in het Drentse dorp Diever bevindt zich 30 meter van een akker waar lelies worden geteeld. Vlak naast de school zegt de groep 47 verschillende soorten stoffen te hebben gemeten.

"Op één gevonden stof na zijn het allemaal landbouwkundige bestrijdingsmiddelen", vertelt Nijland. "Dat betekent dat die kinderen van de school voortdurend in een damp van chemicaliën zitten, die heel ongezond zijn."

Basisschool De Singelier wil niet reageren op de resultaten van het onderzoek, met als argument: "We houden ons bezig met het onderwijs, en daar zijn wij voor."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie