Binnenland
AVROTROS

RIVM wil strengere regels voor gebruik van landbouwgif om mogelijk hersenziektes te voorkomen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RIVM wil strengere regels voor gebruik van landbouwgif om mogelijk hersenziektes te voorkomen

Het RIVM trekt voor het eerst de conclusie dat er mogelijk een verband is tussen hersenziektes en de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Het gaat om Parkinson, Alzheimer en ALS. Neuroloog Bas Bloem van het Radboud UMC in Nijmegen zegt het al langer en noemt het een doorbraak in EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Het RIVM adviseert vandaag aan het ministerie om de Europese toelatingseisen strenger te maken.

Beter testen

"Ik was ontzettend blij met dit rapport. Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte van de wereld. En we weten ook dat bestrijdingsmiddelen hier een rol in spelen."

Nu wordt getest op muizen, maar dat moet veel specifieker, roept het RIVM op. En dat vindt Bloem ook.

Supermarkten

Het bewijs dat bestrijdingsmiddelen hersenziekten veroorzaken is overweldigend, zegt Bloem. "Van de huidige middelen is niet te zeggen óf ze hersenziekten veroorzaakten, maar ik vind dat je moet uitsluiten dát het ziekte veroorzaakt."

"We weten uit meerdere studies dat boeren een hoger risico lopen op Parkinson. En ook omwonenden lopen een hoger risico. En uiteindelijk komt dat via de voedselketen ook in de supermarkten terecht."

Twee of drie jaar

"Een aantal middelen zijn al verbannen, maar andere bestrijdingsmiddelen zijn nooit specifiek getest op bijvoorbeeld Parkinson, terwijl die ziekte snel groeit over de hele wereld."

Het liefst ziet Bloem een totaalverbod van bestrijdingsmiddelen, maar hij denkt dat binnen 2 of 3 jaar onderzocht kan worden om welke bestrijdingsmiddelen het nu gaat en welke specifieke regels er nodig zijn. "We moeten zorgen dat boeren hun werk veilig kunnen uitvoeren."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie